Tuesday, 25 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2010 - Part 1

1.       Which one of the following is the most important quality of a good teacher?
(A) Punctuality and sincerity             (B) Content mastery
(C) Content mastery and reactive     (D) Content mastery and sociable
Answer: A
Explanation: Question here focuses on the personal quality of the teacher.
2.       The primary responsibility for the teacher’s adjustment lies with
(A) The children                       (B) The principal
(C) The teacher himself         (D) The community
Answer: C
Explanation: Teacher’s adjustment is his/her own responsibility nobody else is responsible for it.
3.       As per the NCTE norms, what should be the staff strength for a unit of 100 students at B.Ed. level ?
(A) 1 + 7             (B) 1 + 9
(C) 1 + 10          (D) 1 + 5
Answer: A
Explanation: One Principal + 7 faculty members.
4.       Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is
(A) Digestive upsets    (B) Explosive behaviour
(C) Fatigue                   (D) Worry
Answer: B
5.       Which one of the following statements is correct?
(A) Syllabus is an annexure to the curriculum.
(B) Curriculum is the same in all educational institutions.
(C) Curriculum includes both formal, and informal education.
(D) Curriculum does not include methods of evaluation.
Answer: A
Explanation: Curriculum refers to the sum of all the activities in an out of the school, syllabus is only a small part of it.

6.       A successful teacher is one who is
(A) Compassionate and disciplinarian        (B) Quite and reactive
(C) Tolerant and dominating                         (D) Passive and active
Answer: A
Read the following passage carefully and answer the questions 7 to 12.

The phrase “What is it like ?” stands for a fundamental thought process. How does one go about observing and reporting on things and events that occupy segments of earth space ? Of all the infinite variety of phenomena on the face of the earth, how does one decide what phenomena to observe ? There is no such thing as a complete description of the earth or any part of it, for every microscopic point on the earth’s surface differs from every other such point. Experience shows that the things observed are already familiar, because they are like phenomena that occur at home or because they resemble the abstract images and models developed in the human mind.

How are abstract images formed ? Humans alone among the animals possess language; their words symbolize not only specific things but also mental images of classes of things. People can remember what they have seen or experienced because they attach a word symbol to them.

During the long record of our efforts to gain more and more knowledge about the face of the earth as the human habitat, there has been a continuing interplay between things and events. The direct observation through the senses is described as a percept; the mental image is described as a concept. Percepts are what some people describe as reality, in contrast to mental images, which are theoretical, implying that they are not real.

The relation of Percept to Concept is not as simple as the definition implies. It is now quite clear that people of different cultures or even individuals in the same culture develop different mental images of reality and what they perceive is a reflection of these preconceptions. The direct observation of things and events on the face of the earth is so clearly a function of the mental images of the mind of the observer that the whole idea of reality must be reconsidered.

Concepts determine what the observer perceives, yet concepts are derived from the generalizations of previous percepts. What happens is that the educated observer is taught to accept a set of concepts and then sharpens or changes these concepts during a professional career. In any one field of scholarship, professional opinion at one time determines what concepts and procedures are acceptable, and these form a kind of model of scholarly behaviour.

7.       The problem raised in the passage reflects on
(A) thought process                (B) human behaviour
(C) cultural perceptions          (D) professional opinion
Answer: A
8.       According to the passage, human beings have mostly in mind
(A) Observation of things
(B) Preparation of mental images
(C) Expression through language
(D) To gain knowledge
Answer: C
9.       Concept means
(A) A mental image
(B) A reality
(C) An idea expressed in language form
(D) All the above
Answer: A
10.    The relation of Percept to Concept is
(A) Positive                   (B) Negative
(C) Reflective               (D) Absolute
Answer: C
11.    In the passage, the earth is taken as
(A) The Globe               (B) The Human Habitat
(C) A Celestial Body   (D) A Planet
Answer: B
12.    Percept means
(A) Direct observation through the senses
(B) A conceived idea
(C) Ends of a spectrum
(D) An abstract image
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App