Tuesday, 25 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2010 - Part 2

13.       Action research means:
(A) A longitudinal research
(B) An applied research
(C) A research initiated to solve an immediate problem
(D) A research with socioeconomic objective
Answer: C
Explanation: Example – Late reporting of some students in the class.
14.       Research is
(A) Searching again and again
(B) Finding solution to any problem
(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem
(D) None of the above
Answer: C
15.       A common test in research demands much priority on
(A) Reliability                (B) Useability
(C) Objectivity               (D) All of the above
Answer: D

16.       Which of the following is the first step in starting the research process?
(A) Searching sources of information to locate problem.
(B) Survey of related literature
(C) Identification of problem
(D) Searching for solutions to the problem
Answer: C
17.       If a researcher conducts a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness? This will be an example of
(A) Basic Research                 (B) Action Research
(C) Applied Research             (D) None of the above
Answer: B
18.       Normal Probability Curve should be
(A) Positively skewed             (B) Negatively skewed
(C) Leptokurtic skewed           (D) Zero skewed
Answer: D
19.       In communication, a major barrier to reception of messages is
(A) audience attitude              (B) audience knowledge
(C) audience education         (D) audience income
Answer: A
20.       Post-modernism is associated with
(A) newspapers           (B) magazines
(C) radio                                    (D) television
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App