Friday, 28 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2011 - Part 2

11.       Assertion (A): The coin when flipped next time will come up tails.
Reason (R): Because the coin was flipped five times in a row, and each time it came up heads.
Choose the correct answer from below:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are false, and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is doubtful, (R) is true, and (R) is not the correct explanation of (A).
(D) (A) is doubtful, (R) is false, and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: C
12.       The relation ‘is a sister of ’ is
(A) non-symmetrical    (B) symmetrical
(C) asymmetrical          (D) transitive
Answer: D
13.       If the proposition “Vegetarians are not meat eaters” is false, then which of the following inferences is correct ? Choose from the codes given below :
1. “Some vegetarians are meat eaters” is true.
2. “All vegetarians are meat eaters” is doubtful.
3. “Some vegetarians are not meat eaters” is true.
4. “Some vegetarians are not meat eaters” is doubtful.
Codes:
(A) 1, 2 and 3                (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4               (D) 1, 2 and 4
Answer: A
14.       Determine the nature of the following definition:
‘Poor’ means having an annual income of  Rs.10,000.
(A) persuasive             (B) precising
(C) lexical                      (D) stipulative
Answer: B
15.       Which one of the following is not an argument?
(A) If today is Tuesday, tomorrow will be Wednesday.
(B) Since today is Tuesday, tomorrow will be Wednesday.
(C) Ram insulted me so I punched him in the nose.
(D) Ram is not at home, so he must have gone to town.
Answer: A

16.       Venn diagram is a kind of diagram to
(A) represent and assess the truth of elementary inferences with the help of Boolean Algebra of classes.
(B) represent and assess the validity of elementary inferences with the help of Boolean Algebra of classes.
(C) represent but not assess the validity of elementary inferences with the help of Boolean Algebra of classes.
(D) assess but not represent the validity of elementary inferences with the help of Boolean Algebra of classes.
Answer: B
17.       Inductive logic studies the way in which a premise may
(A) support and entail a conclusion
(B) not support but entail a conclusion
(C) neither support nor entail a conclusion
(D) support a conclusion without entailing it
Answer: D
18.       Which of the following statements are true? Choose from the codes given below.
1. Some arguments, while not completely valid, are almost valid.
2. A sound argument may be invalid.
3. A cogent argument may have a probably false conclusion.
4. A statement may be true or false.
Codes:
(A) 1 and 2        (B) 1, 3 and 4
(C) 4 alone        (D) 3 and 4
Answer: D
19.       If the side of the square increases by 40%, then the area of the square increases by
(A) 60 %            (B) 40 %
(C) 196 %          (D) 96 %
Answer: D
20.    There are 10 lamps in a hall. Each one of them can be switched on independently. The number of ways in which hall can be illuminated is
(A) 102               (B) 1023
(C) 210                (D) 10 !
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App