Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 28 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2011 - Part 1

1.       Photo bleeding means
(A) Photo cropping      (B) Photo placement
(C) Photo cutting         (D) Photo colour adjustment
Answer: B
2.       While designing communication strategy feed-forward studies are conducted by
(A) Audience    (B) Communicator
(C) Satellite       (D) Media
Answer: B
3.       In which language the newspapers have highest circulation?
(A) English       (B) Hindi
(C) Bengali       (D) Tamil
Answer: B
4.       Aspect ratio of TV Screen is
(A) 4 : 3              (B) 3 : 4
(C) 2 : 3              (D) 2 : 4
Answer: A
5.       Communication with oneself is known as
(A) Organisational Communication (B) Grapewine Communication
(C) Interpersonal Communication    (D) Intrapersonal Communication
Answer: D

6.       The term ‘SITE’ stands for
(A) Satellite Indian Television Experiment
(B) Satellite International Television Experiment
(C) Satellite Instructional Television Experiment
(D) Satellite Instructional Teachers Education
Answer: C
7.       What is the number that comes next in the sequence?
2, 5, 9, 19, 37, __
(A) 76     (B) 74
(C) 75     (D) 50
Answer: C
8.       Find the next letter for the series MPSV..…
(A) X       (B) Y
(C) Z       (D) A
Answer: B
9.       If ‘367’ means ‘I am happy’; ‘748’ means ‘you are sad’ and ‘469’ means ‘happy and sad’ in a given code, then which of the following represents ‘and’ in that code?
(A) 3       (B) 6
(C) 9       (D) 4
Answer: C
10.    The basis of the following classification is ‘animal’, ‘man’, ‘house’, ‘book’, and ‘student’:
(A) Definite descriptions        (B) Proper names
(C) Descriptive phrases          (D) Common names
Answer: D


No comments:

Post a Comment