Saturday, 8 August 2015

UGC NET General Paper I December 2009 - Part 1

1.       The University which telecasts interaction educational programmes through its own channel is
(A) Osmania University
(B) University of Pune
(C) Annamalai University
(D) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Answer: D
2.       Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust effectively with the classroom teaching?
1. Knowledge of technology
2. Use of technology in teaching learning
3. Knowledge of students’ needs
4. Content mastery
(A) 1 & 3            (B) 2 & 3        
(C) 2, 3 & 4        (D) 2 & 4
Answer: C
3.       Who has signed an MOU for Accreditation of Teacher Education Institutions in India?
(A) NAAC and UGC    (B) NCTE and NAAC
(C) UGC and NCTE    (D) NCTE and IGNOU
Answer: B
(NCTE – National Council of Teacher Education, NAAC – National Accreditation and Assessment Council)
4.       The primary duty of the teacher is to
(A) raise the intellectual standard of the students
(B) improve the physical standard of the students
(C) help all round development of the students
(D) imbibe value system in the students
Answer: C
5.       Micro teaching is more effective
(A) during the preparation for teaching-practice
(B) during the teaching-practice
(C) after the teaching-practice
(D) always
Answer: A

6.       What quality the students like the most in a teacher?
(A) Idealist philosophy            (B) Compassion
(C) Discipline                           (D) Entertaining
Answer: B
7.       A null hypothesis is
(A) when there is no difference between the variables
(B) the same as research hypothesis
(C) subjective in nature
(D) when there is difference between the variables
Answer: A
8.       The research which is exploring new facts through the study of the past is called
(A) Philosophical research    (B) Historical research
(C) Mythological research      (D) Content analysis
Answer: B
9.       Action research is
(A) An applied research
(B) A research carried out to solve immediate problems
(C) A longitudinal research
(D) Simulative research
Answer: B
10.    The process not needed in Experimental Researches is
(A) Observation            (B) Manipulation
(C) Controlling                         (D) Content Analysis
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App