Saturday, 8 August 2015

UGC NET General Paper I December 2009 - Part 6

51.       Maximum soot is released from
(A) Petrol vehicles       (B) CNG vehicles
(C) Diesel vehicles      (D) Thermal Power Plants
Answer: D
52.       Surface Ozone is produced from
(A) Transport sector     (B) Cement plants
(C) Textile industry      (D) Chemical industry
Answer: D
53.       Which one of the following non-conventional energy sources can be exploited most economically?
(A) Solar
(B) Wind
(C) Geo-thermal
(D) Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC)
Answer: A
54.       The most recurring natural hazard in India is
(A) Earthquakes          (B) Floods
(C) Landslides                         (D) Volcanoes
Answer: B
55.       The recommendation of National Knowledge Commission for the establishment of 1500 Universities is to
(A) create more teaching jobs
(B) ensure increase in student enrolment in higher education
(C) replace or substitute the privately managed higher education institutions by public             institutions
(D) enable increased movement of students from rural areas to urban areas
Answer: B

56.       According to Article 120 of the Constitution of India, the business in Parliament shall be transacted in
(A) English only
(B) Hindi only
(C) English and Hindi both
(D) All the languages included in Eighth Schedule of the Constitution
Answer: B
57.       Which of the following is more interactive and student centric?
(A) Seminar      (B) Workshop
(C) Lecture        (D) Group Discussion
Answer: D
58.       The Parliament in India is composed of
(A) Lok Sabha & Rajya Sabha
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha & Vice President
(C) Lok Sabha, Rajya Sabha & President
(D) Lok Sabha, Rajya Sabha with their Secretariats
Answer: A
59.       The enrolment in higher education in India is contributed both by Formal System of Education and by System of Distance Education. Distance education contributes
(A) 50% of formal system
(B) 25% of formal system
(C) 10% of the formal system
(D) Distance education system’s contribution is not taken into account while considering the figures of enrolment in higher education
Answer: B
60.    Assertion (A): The U.G.C. Academic Staff Colleges came into existence to improve the quality of teachers.
Reason (R): University and college teachers have to undergo both orientation and refresher courses.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is correct and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is correct.
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App