Saturday, 8 August 2015

UGC NET General Paper I December 2009 - Part 2

11.       Manipulation is always a part of
(A) Historical research            (B) Fundamental research
(C) Descriptive research        (D) Experimental research
Answer: D
12.       Which correlation co-efficient best explains the relationship between creativity and intelligence?
(A) 1.00             (B) 0.6
(C) 0.5                (D) 0.3
Answer: B
Read the following passage and answer the Question Nos. 13 to 18:
The decisive shift in British Policy really came about under mass pressure in the autumn and winter of 1945 to 46 – the months which Perderel Moon while editing Wavell’s Journal has perceptively described as ‘The Edge of a Volcano’. Very foolishly, the British initially decided to hold public trials of several hundreds of the 20,000 I.N.A. prisoners (as well as dismissing from service and detaining without trial no less than 7,000). They compounded the folly by holding the first trial in the Red Fort, Delhi in November 1945, and putting on the dock together a Hindu, a Muslim and a Sikh (P.K. Sehgal, Shah Nawaz, Gurbaksh Singh Dhillon). Bhulabhai Desai, Tejbahadur Sapru and Nehru appeared for the defence (the latter putting on his barrister’s gown after 25 years), and the Muslim League also joined the countrywide protest. On 20 November, an Intelligence Bureau note admitted that “there has seldom been a matter which has attracted so much Indian public interest and, it is safe to say, sympathy … this particular brand of sympathy cuts across communal barriers.’ A journalist (B. Shiva Rao) visiting the Red Fort prisoners on the same day reported that ‘There is not the slightest feeling among them of Hindu and Muslim … A majority of the men now awaiting trial in the Red Fort is Muslim. Some of these men are bitter that Mr. Jinnah is keeping alive a controversy about Pakistan.’ The British became extremely nervous about the I.N.A. spirit spreading to the Indian Army, and in January the Punjab Governor reported that a Lahore reception for released I.N.A. prisoners had been attended by Indian soldiers in uniform.

13.       Which heading is more appropriate to assign to the above passage?
(A) Wavell’s Journal   (B) Role of Muslim League
(C) I.N.A. Trials             (D) Red Fort Prisoners
Answer: C
14.       The trial of P.K. Sehgal, Shah Nawaz and Gurbaksh Singh Dhillon symbolises
(A) communal harmony
(B) threat to all religious persons
(C) threat to persons fighting for the freedom
(D) British reaction against the natives
Answer: A
15.       I.N.A. stands for
(A) Indian National Assembly  
(B) Indian National Association
(C) Inter-national Association  
(D) Indian National Army
Answer: D

16.       ‘There has seldom been a matter which has attracted so much Indian Public Interest and, it is safe to say, sympathy … this particular brand of sympathy cuts across communal barriers.’
Who sympathises to whom and against whom?
(A) Muslims sympathised with Shah Nawaz against the British
(B) Hindus sympathised with P.K. Sehgal against the British
(C) Sikhs sympathised with Gurbaksh Singh Dhillon against the British
(D) Indians sympathised with the persons who were to be trialled
Answer: D
17.       The majority of people waiting for trial outside the Red Fort and criticising Jinnah were the
(A) Hindus        (B) Muslims
(C) Sikhs           (D) Hindus and Muslims both
Answer: B
18.       The sympathy of Indian soldiers in uniform with the released I.N.A. prisoners at Lahore indicates
(A) Feeling of Nationalism and Fraternity
(B) Rebellious nature of Indian soldiers
(C) Simply to participate in the reception party
(D) None of the above
Answer: A
19.       The country which has the distinction of having the two largest circulated newspapers in the world is
(A) Great Britain           (B) The United States
(C) Japan                      (D) China
Answer: D
20.    The chronological order of non-verbal communication is
(A) Signs, symbols, codes, colours
(B) Symbols, codes, signs, colours
(C) Colours, signs, codes, symbols
(D) Codes, colours, symbols, signs
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App