Saturday, 18 July 2015

HSST Computer Science 19/09/2012 Category No.111/2010 - Part 5

81.         A subset of data in a data warehouse in the form of summary data, related to a particular department or business function:
(A) Meta Data                    (B) Archive data
(C) Data Marts                   (D) Operational Data Store
Answer: C
82.         In an IP packet, header checksum computes:
(A) 1’s complement sum of 16 bit words in the header without data field
(B) 2’s complement sum of 16 bit words in the header without data field
(C) 1’s complement sum of 16 bit words in the header including data field
(D) 2’s complement sum of 16 bit words in the header including data field         
Answer: A
83.         A TCP server must prepare to accept a connection attempt from a TCP client by calling the function:
(A) connect()         (B) bind()      
(C) accept()            (D) listen()    
Answer: calling listen() and then  calling  accept()
84.         Not a Bernstein’s condition for two processes P1 and P2 executing in parallel on input set I1 and I2, producing output set 01 and 02 respectively.
(A) 01Ç02=F         (B) I1Ç02=F 
(C) I2Ç01=F          (D) I1ÇI2=F
Answer: D
85.         The normalization of 1NF relations to 2NF involves:
(A) Removal of partial dependencies
(B) Removal of full dependencies
(C) Removal of transitive dependencies
(D) Removal of multi-valued dependencies   
Answer: A
86.         The technique used for dimensionality reduction of original data:
(A) Discrete Wavelet transform
(B) Principal Component Analysis
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)    
Answer: C
87.         The technique used for producing color displays with random scan CRT monitors:
(A) Beam Penetration      (B) Shadow Mask
(C) Direct View Storage   (D) Gas-Discharge
Answer: A
88.         An objective measure of pattern interestingness in data mining:
(A) Support rule                (B) Confidence rule
(C) Both (A) and (B)         (D) Neither (A) nor (B)
Answer: C
89.         DHCP stands for:
(A) Dynamic Host Configuration Protocol
(B) Dynamic Host Control Protocol
(C) Dynamic Heap Control Protocol
(D) Dynamic Heap Configuration Protocol     
Answer: A
90.      A static member function can have access to:
(A) Static functions in the same class
(B) Static members in the class
(C) Static members of other classes
(D) Public functions of the same class           
Answer: B

91.      Hidden terminals in a wireless network may cause:
(A) Delay                                        (B) Collisions
(C) Drain of battery charge         (D) Reduction of Signal Strength
Answer: B
92.      IC 80287 is:
(A) Graphics Processor   (B) Microprocessor
(C) Micro-controller          (D) Co-processor
Answer: D
93.      The maximum size of main memory of a computer is determined by:
(A) Operating System      (B) Address Bus
(C) Data Bus                     (D) Chipset
Answer: B
94.      In computer terminology, POST stands for:
(A) Power Operating System      (B) Push Pop Stack
(C) Power On self Test                (D) Power Storage
Answer: C
95.      SaaS is a popular term in the field of:
(A) Data mining                (B) Bioinformatics
(C) Information Security  (D) Cloud Computing         
Answer: D
96.      Not an assembler directive
(A) XCHG               (B) ASSUME
(C) SHORT            (D) DB           
Answer: A
97.      In a CDMA system, a code for a certain system should have:
(A) Good auto correlation with other codes
(B) Orthogonality to other codes
(C) High standard deviation
(D) Both (A) and (B)
Answer: D
98.      1 Kilo Bytes refers to:
(A) 1000 Bytes      (B) 1024 Bytes
(C) 8000 Bytes      (D) 8192 Bytes         
Answer: B
99.      Tuple in relational algebra refers to:
(A) Row      (B) Column  
(C) Table    (D) Relation 
Answer: A
100.      A ternary operator in C++
(A) ?:           (B) ||   
(C) ::            (D) .*  
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App