Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 18 July 2015

HSST Computer Science 19/09/2012 Category No.111/2010 - Part 2

21.         A hardware interface that allows for the connection of several peripheral devices to a single PCI board.
(A) SCSI     (B) SATA      
(C) ATA      (D) PCI          
Answer: A
22.         If n represents the dimension of cube and K, the radix (no. of nodes along each dimensions) then the number of nodes N of a k-ary n-cube network is:
(A) N=nk                 (B) N=logk n  
(C) N=logn k           (D) N=kn
Answer: D
23.         The output generated by the following C program:
#include<stdio.h>
main()
{
int v=3;
int *pv;
pv=&v;
*pv=0;
printf(“*pv=%d v=%d”,*pv,v);
}
(A) *pv=0 v=0         (B) *pv=0 v=3           
(C) *pv=3 v=3        (D) *pv=3 v=0           
Answer: A
24.         A famous technique used in data warehousing:
(A) OODM              (B) OLTP       
(C) OLAP               (D) ODBC     
Answer: C
25.         The environment variable in Linux, that contain a list of directories the shell automatically recognizes.
(A) $PATH             (B) $ENV      
(C) $USER                        (D) $GREP   
Answer: A
26.         Not an Anti-virus software:
(A) McAfee             (B) Norton     
(C) AVG                  (D) TROJAN 
Answer: D
27.         The following IP address format refers to:
D31
D30
D29
D28-D8
D7-D0
1
1
0
NETWORK
HOST
(A) Class A Addresses   
(B) Class B Addresses
(C) Class C Addresses   
(D) Class D Addresses   
Answer: C
28.         In C++, a pointer that is automatically being passed to a member function during its invocation is:
(A) Base pointer                (B) Derived pointer 
(C) Virtual pointer             (D) this pointer         
Answer: D
29.         With QBE, inserting records from one or more source tables into a single target table can be achieved by:
(A) Append action query
(B) Update action query
(C) Insert action query    
(D) Make table action query
Answer: A
30.      Not an example of a network debugging utility:
(A) ping                  (B) nslookup
(C) traceroute        (D) telnet
Answer: D

31.      A secure protocol for personal emails:
(A) SSL       (B) PGP
(C) RSA      (D) Kerberos
Answer: B
32.      If f and g are functions, then f(n)=q(g(n)) if:
(A) f(n)=O(g(n))    
(B) f(n)=W(g(n))    
(C) f(n)=O(g(n)) or f(n)=W(g(n))
(D) f(n)=O(g(n)) and f(n)=W(g(n))
Answer: D
33.      Simplified form of the Boolean expression Y=A’BC’D’+ABC’D’+A’BCD’+ABCD’ is:
(A) C’D’      (B) CD’          
(C) BD’       (D) BC’          
Answer: C
Explanation:
Y= A’BC’D’+ABC’D’+A’BCD’+ABCD’
 =(A’+A)BC’D’+(A’+A)BCD’=BC’D’+BCD’=BD’(C’+C)=BD’
34.      The postfix form of the expression (A+B)*C-D/E is:
(A) AB+C*DE/-      (B) ABC*+DE/-
(C) ABCDE+*-/      (D) AB+C*DE-/        
Answer: A
35.      When a process is accessing shared modifiable data, the process is said to be in:
(A) Dead lock        (B) Critical Section  
(C) Multitasking    (D) Context Switching        
Answer: B
36.      The first MPI function call made by every MPI process is the call to:
(A) MPI_Main()      (B) MPI_Wtick()
(C) MPI_Init()         (D) MPI_Bcast()
Answer: C
37.      The output generated by the following C program does not include the value:
#include<stdio.h>
main()
{
int n=3;
while(n>1)
{
if((n%2)!=1)
n=n/2;
else
n=3*n+1;
printf(“%d”,n);
}
}
(A) 5            (B) 6   
(C) 8            (D) 16
Answer: B
38.      Boundary value analysis is a method for:
(A) White box testing       (B) Black box testing
(C) Structural testing        (D) Mutation testing
Answer: B
39.      Dijkstra’s Banker’s algorithm is used for:
(A) Deadlock Prevention
(B) Deadlock Detection  
(C) Deadlock Recovery  
(D) Deadlock Avoidance
Answer: D
40.      Ø(pÚq)º ØpÙØq is a famous law in logic known as:
(A) Euclidian Law             (B) Karnaugh Law
(C) Turing’s Law               (D) De Morgan’s Law
Answer: D


No comments:

Post a Comment