Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 18 July 2015

HSST Computer Science 19/09/2012 Category No.111/2010 - Part 4

61.         The process of testing individual components in a software.
(A) Interface Testing        (B) Partition Testing
(C) Unit Testing                (D) Structural Testing         
Answer: C
62.         In C++, the operator which cannot be overloaded.
(A) Bitwise & operator      (B) Assignment operator
(C) == operator                  (D) :: operator
Answer: D
63.         A solution to external fragmentation.
(A) Segmentation             (B) Compaction       
(C) Swapping                    (D) Thrashing
Answer: B
64.         A type of inheritance in which the property of one class is inherited by more than one class.
(A) Hybrid Inheritance                
(B) Hierarchical Inheritance
(C) Multilevel Inheritance          
(D) Multiple Inheritance
Answer: B
65.         The worst case time complexity of merge sort algorithm for input size n.
(A) q(n)                   (B) q(n2)        
(C) q(log n)             (D) q(nlog n) 
Answer: D
66.         A full adder circuit with x, y and z as input bits produces an output, the binary sum represented by.
(A) x+y+z                (B) xÅyÅz     
(C) xyÅxzÅyz        (D) xy+xz+yz
Answer: B
67.         If a variable is declared as register type, then the operator that cannot be applied to it.
(A) Unary &            (B) Unary -    
(C) Binary &           (D) Binary -   
Answer: A
68.         If grammar G=(N,å,P,S) with non terminal N={S}, terminals å={0,1} and production rules.
S®0S, S®S1, S®0, then L(G)=
(A) 0*01*     (B) 0*1*         
(C) 0*11*    (D) 0*1*0       
Answer: A
69.         What would be the output of the following C program.
#include<stdio.h>
main()
{
int x=1;
while(x<=1);
{
printf(“Good Morning”);
--x;
}
}
(A) Good Morning             (B) Good Morning infinite times
(C) Blank Display             (D) Syntax Error
Answer: C
70.      In a compiler, the task of scanning the source code, to recognize and classify various elements is known as.
(A) Code Optimization     (B) Syntactic Analysis
(C) Lexical Analysis         (D) Semantic Analysis
Answer: C

71.      Time complexity of Prim’s minimum spanning tree algorithm is:
(A) q(n)                   (B) q(log n)   
(C) q(nlog n)          (D) q(n2)
Answer: D
72.      A fact in prolog is a special case of a:
(A) Query   (B) Rule        
(C) Term     (D) Goal
Answer: B
73.      Grammars that can be translated to DFAs:
(A) Left linear grammar    (B) Right linear grammar
(C) Generic grammar       (D) All of these
Answer: B
74.      An example of a compiler-compiler is:
(A) JAVA    (B) LEX         
(C) YACC   (D) MATLAB
Answer: C
75.      A relation R on a set X is said to be a partial ordering if R is:
(A) Reflexive, Symmetric, Transitive
(B) Reflexive, Symmetric, Non-Transitive
(C) Reflexive, Anti-Symmetric, Transitive
(D) Reflexive, Anti-Symmetric, Non-Transitive          
Answer: C
76.      What would be the output of the following C program
#include<stdio.h>
main()
{
int I,x=1,y=1,z=0;
printf(“%d %d”,x,y);
for(I=0;I<3;I++)
{
x+y=z;
printf(“%d”,z);
x=y;
y=z;
}
}
(A) 1 1 2 3 5           (B) 1 1 1 1 1  
(C) 1 1 0 0 0           (D) Syntax Error
Answer: D
77.      Let V1={A,B,C} and V2={P,Q}, then the graph below is a:
(A) Complete Graph                     (B) Digraph
(C) Bipartite Graph                       (D) Connected Graph        
Answer: C
78.      Natural objects can be realistically modeled using:
(A) Binary space partitioning tree
(B) Fractal Geometry
(C) Octrees
(D) Constructive Solid Geometry          
Answer: B
79.      Not a storage placement strategy for an incoming program/data:
(A) First Fit             (B) Average Fit        
(C) Worst Fit          (D) Best Fit
Answer: B
80.      An attribute or set of attributes within one relation that matches the candidate key of some(possibly the same) relation:
(A) Super key                    (B) Candidate key   
(C) Primary key                 (D) Foreign key       
Answer: D


No comments:

Post a Comment