Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Thursday, 16 July 2015

Computer GK MCQs - Set 4

1.       bit stands for
(A) binary information term    (B) binary digit
(C) binary tree                          (D) Bivariate Theory
Answer: B
2.       Which one of the following is not a linear data structure ?
(A) Array            (B) Binary Tree
(C) Queue         (D) Stack
Answer: B
3.       Which one of the following is different from other members ?
(A) Google        (B) Windows
(C) Linux           (D) Mac
Answer: A
4.       Where does a computer add and compare its data ?
(A) CPU             (B) Memory
(C) Hard disk    (D) Floppy disk
Answer: A
5.       Computers on an internet are identified by
(A) e-mail address       (B) street address
(C) IP address              (D) None of the above
Answer: C

6.       Which one of the following is not an Internet Service Provider (ISP) ?
(A) MTNL                       (B) BSNL
(C) ERNET India         (D) Infotech India Ltd.
Answer: D
7.       The hexadecimal number system consists of the symbols
(A) 0 – 7                         (B) 0 – 9 , A – F
(C) 0 – 7, A – F             (D) None of these
Answer: B
8.       The binary equivalent of (–15)10 is (2’s complement system is used)
(A) 11110001               (B) 11110000
(C) 10001111               (D) None of these
Answer: A
9.       1 GB is equal to
(A) 230 bits         (B) 230 bytes
(C) 220 bits         (D) 220 bytes
Answer: B
10.    The set of computer programs that manage the hardware/software of a computer is called
(A) Compiler system               
(B) Operation system
(C) Operating system             
(D) None of these
Answer: C

No comments:

Post a Comment