Thursday, 2 April 2015

UGC NET Computer Science Paper II December 2010 - Part 2 Solved MCQs

21.       What is the maximum number of nodes in a B-tree of order 10 of depth 3 (root at depth 0) ?
(A) 111               (B) 999
(C) 9999                        (D) None of the above
Answer: D
22.       A binary tree with 27 nodes has …………. null branches.
(A) 54                 (B) 27
(C) 26                 (D) None of the above
Answer: D
23.       The time complexity to build a heap of n elements is
(A) O(1)              (B) O(lgn)
(C) O(n)             (D) O(nlgn)
Answer: D
24.       Linear probing suffers from a problem known as
(A) Secondary clustering
(B) Primary clustering
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: B
25.       Which of the following can be the sequence of nodes examined in binary search tree while searching for key 88 ?
(A) 90, 40, 65, 50, 88
(B) 90, 110, 80, 85, 88
(C) 190, 60, 90, 85, 88
(D) 65, 140, 80, 70, 88
Answer: C
26.       Frequency shift keying is used mostly in
(A) Radio transmission           (B) Telegraphy
(C) Telephone                          (D) None of the above
Answer: B
27.       The baud rate is
(A) always equal to the bit transfer rate
(B) equal to twice the bandwidth of an ideal channel
(C) not equal to the signalling rate
(D) equal to half of the bandwidth of an ideal channel
Answer: B
28.       How much bandwidth is there in 1 micron of spectrum at a wavelength of 1 micron?
(A) 300 MHz     (B) 3 GHz
(C) 300 THz      (D) 30 KHz
Answer: C
29.       Which of the following file transfer protocols use TCP and establishes two virtual circuits between the local and remote server ?
(A) FTP              (B) TFTP
(C) TELNET      (D) NFS
Answer: A
30.    The threshold effect in demodulator is
(A) exhibited by all demodulator, when the input signal to noise ratio is low.
(B) the rapid fall on output signal to noise ratio when the input signal to noise ratio fall below a particular value.
(C) the property exhibited by all A.M. suppressed carrier coherent demodulator.
(D) the property exhibited by correlation receiver.
Answer: B
31.    Object code is the output of ……………
(A) Operating System
(B) Compiler or Assembler
(C) only Assembler
(D) only Compiler
Answer: B/div>
32.    ‘Macro’ in an assembly level program is …………..
(A) sub program
(B) a complete program
(C) a hardware portion
(D) relative coding
Answer: A
33.    Grammar of the programming is checked at …………… phase of compiler.
(A) semantic analysis (B) code generation
(C) syntax analysis     (D) code optimization
Answer: C
34.    The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as
(A) pointer                     (B) special location
(C) indexed register    (D) None of the above
Answer: A
35.    Macro-processors are ………….
(A) Hardware    (B) Compiler
(C) Registers    (D) None of the above
Answer: B
36.    The dynamic allocation of storage areas with VSAM files is accomplished by
(A) Hashing
(B) Control splits
(C) Overflow areas
(D) Relative recoding
Answer: B
37.    Which of the following command the file names in multiple columns?
(A) IS–X
(B) IS
(C) IS–1
(D) IS–f–X
Answer: B
38.    WINDOWS is a …………… operating.
(A) Real time                (B) Multi-user
(C) Preemptive             (D) Non-preemptive
Answer: C
39.    Page making process from main memory to disk is called
(A) Interruption             (B) Termination
(C) Swapping               (D) None of the above
Answer: C
40.    A Dead-lock in an Operating System is
(A) Desirable process
(B) Undesirable process
(C) Definite waiting process
(D) All of the above
Answer: C
41.    Prototyping is used to
(A) test the software as an end product
(B) expand design details
(C) refine and establish requirements gathering
(D) None of the above
Answer: C
42.    Which one of these are not software maintenance activity ?
(A) Error correction
(B) Adaptation
(C) Implementation of Enhancement
(D) Establishing scope
Answer: D
43.    The system specification is the first deliverable in the computer system engineering process which does not include
(A) Functional Description
(B) Cost
(C) Schedule
(D) Technical Analysis
Answer: A
44.    The COCOMO model was introduced in the book title “Software Engineering Economics” authored by
(A) Abraham Silberschatz
(B) Barry Boehm
(C) C.J. Date
(D) D.E. Knuth
Answer: B
45.    The Warnier diagram enables analyst
(A) to represent information hierarchy in a compact manner
(B) to further identify requirement
(C) to estimate the total cost involved
(D) None of the above
Answer: A
46.    A data mart may contain
(A) summarised data
(B) de-normalized data
(C) aggregate departmental data
(D) All of the above
Answer: D
47.    Data mining is
(A) the process of extracting valid, previously unknown, comprehensible and actionable information from large databases and using it to make crucial business decisions.
(B) a tool that allows end users direct access and manipulation of data from within data warehousing environment without the intervention of customised programming activity.
(C) a tool that helps end users extract useful business information from large database.
(D) All of the above
Answer: A
48.    E-Choupal refers to
(A) calling meeting of Surpanches electronically.
(B) conducting Panchayat meeting using latest electronic gadgets.
(C) providing window of information to villagers and farmers in NIC network.
(D) None of the above
Answer: C
49.    The basic concepts of ethics in information society is/are
(A) Responsibility        (B) Accountability
(C) Liability                   (D) All of the above
Answer: D
50.    One of the distinguished features of super-computer over other category of computer is
(A) parallel processing
(B) highest accuracy level
(C) more speed
(D) more capacity
Answer: C

  Part 1   Part 2 

2 comments:

  1. lot of question has wrong answers plz correct it.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. pls mention the question number found wrong..

      Delete

UGC NET Computer Science

Computer GK App