Thursday, 2 April 2015

UGC NET Computer Science Paper II December 2010 - Part 1 Solved MCQs

1.       The number of integers between 1 and 250 that are divisible by 2, 5 and 7 is
(A) 2       (B) 3
(C) 5       (D) 8
Answer: B
2.       An undirected graph possesses an eulerian circuit if and only if it is connected and its vertices are
(A) all of even degree (B) all of odd degree
(C) of any degree        (D) even in number
Answer: A
3.       A partially ordered set is said to be a lattice if every two elements in the set have
(A) a unique least upper bound
(B) a unique greatest lower bound
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above
Answer: C
4.       The minimum number of edges in a connected graph with ‘n’ vertices is equal to
        (A) n(n–1)         (B) n(n–1)/2
(C) n2                 (D) n–1
Answer: D
5.       Consider the problem of connecting 19 lamps to a single electric outlet by using extension cords each of which has four outlets. The number of extension cords required is
(A) 4                   (B) 5
(C) 6                   (D) 7
Answer: C
6.       The decimal number equivalent of (4057.06)8 is
(A) 2095.75                   (B) 2095.075
(C) 2095.937                (D) 2095.0937
Answer: D
7.       AB+(A+B)’ is equivalent to
(A) AÅB
(B) AʘB
(C) (AÅB)ʘA
(D) (AʘB) ÅA
Answer: B
8.       An astable multivibrator has
(A) one stable state
(B) two stable states
(C) no stable states
(D) none of these
Answer: C
9.       12-bit 2’s complement of –73.75 is
(A) 01001001.1100
(B) 11001001.1100
(C) 10110110.0100
(D) 10110110.1100
Answer: C
10.    Encoding of data bits 0011 into 7-bit even Parity Hamming Code is
(A) 0011110                  (B) 0101110
(C) 0010110                 (D) 0011100
Answer: A
11.    How many of the following declarations are correct ?
int z = 7.0;
double void = 0.000;
short array [2] = {0, 1, 2};
char c = “\n”;
(A) None
(B) One is correct
(C) Two are correct
(D) All four are correct
Answer: C
12.    The value of the following expression (13/4*3)%5+1 is
(A) 5.75              (B) 2.95
(C) 1.4875         (D) 5
Answer: A
13.    Which one of the following will set the value of y to 5 if x has the value 3, but not otherwise ?
(A) if (x = 3) y = 5
(B) if x = = 3 (y = 5)
(C) if (x = = 3); y = 5
(D) if (x = = 3) y = 5
Answer: D
14.    Which one of the following sentences is true ?
(A) The body of a while loop is executed at least once.
(B) The body of a do … while loop is executed at least once.
(C) The body of a do … while loop is executed zero or more times.
(D) A for loop can never be used in place of a while loop.
Answer: B
15.    “Black” refers in the “Black-box” testing means
(A) Characters of the movie “Black”
(B) I – O is hidden
(C) Design is hidden
(D) Users are hidden
Answer: C
16.    In generalisation, the differences between members of an entity is
(A) maximized              (B) minimized
(C) both (A) & (B)         (D) None of these
Answer: A
17.    The dependency preservation decomposition is a property to decompose database schema D, in which each functional dependency X®Y specified in F,
(A) appeared directly in one of the relation schemas Ri in the decomposed D.
(B) could be inferred from dependencies that appear in some Ri.
(C) both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
18.    Which of the following is an optimistic concurrency control method ?
(A) Validation based
(B) Time stamp ordering
(C) Lock-based
(D) None of these
Answer: A
19.    Optical storage is a
(A) high-speed direct access storage device.
(B) low-speed direct access storage device.
(C) medium-speed direct access storage device.
(D) high-speed sequential access storage device.
Answer: C
20.    Which of the following is the process by which a user’s access to physical data in the application is limited, based on his privileges ?
(A) Authorization         (B) Authentication
(C) Access Control      (D) All of these
Answer: C

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App