Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Thursday, 30 April 2015

UGC NET Computer Science Solved Mcqs Paper II December 2005 - Part 1

1.       T is a graph with n vertices. T is connected and has exactly n-1 edges, then:
(A) T is a tree
(B) T contains no cycles
(C) Every pairs of vertices in T is connected by exactly one path
(D) All of these
Answer: D
2.       If the proposition 7PQ is true, then the truth value of the proposition 7PV(PQ) is:
(A) True             (B) Multi-Valued
(C) False           (D) Cannot determined
Answer: D
3.       Let A and B be two arbitrary events, then:
(A) P(A∩B) = P(A)P(B)                      
(B) P(AUB) = P(A)+P(B)
(C) P(AUB) ≤ P(A)+P(B)        
(D) P(A/B) = P(A∩B)+P(B)
Answer: C
4.       Which sentence can be generated by S→d/bA, A→d/ccA:
(A) bccddd                    (B) aabccd
(C) ababccd                  (D) abbbd
Answer: A
5.       Regular expression a+b denotes the set:
(A) {a}                 (B) {ϵ, a, b}
(C) {a, b}            (D) None of these
Answer: C

6.       Which of the following is divisible by 4?
(A) 100101100            
(B) 1110001110001
(C) 11110011              
(D) 10101010101010
Answer: A
7.       A half-adder is also known as :
(A) AND Circuit                        (B) NAND Circuit
(C) NOR Circuit           (D) EX-OR Circuit
Answer: D
8.       Consider the following sequence of instructions:
a=ab, b=ab, a=ba. This sequence
(A) retains the value of the a and b
(B) complements the value of a and b
(C) swap a and b
(D) negates values of a and b
Answer: C
9.       Consider the following circuit:
to make it a Tautology the [?] should be:
(A) NAND gate             (B) AND gate
(C) OR gate                  (D) EX-OR gate
Answer: A
10.    When an inverter is placed between both inputs of an S-R flip flop, the resulting flip flop is:
(A) JK flip-flop              (B) D flip-flop
(C) T flip-flop                (D) None of these
Answer: B


No comments:

Post a Comment