Thursday, 19 March 2015

UGC NET Computer Science Paper III June 2012 - Part 1

1.       Consider the following pseudo code segment :
K:=0
 for i1:= l to n
  for i2:= 1 to i1
   :
   :
   :
    for im:= 1 to im–1
     K:= K+1
The value of K after the execution of this code shall be
(A) C(n + m – 1, m)
(B) C(n – m + 1, m)
(C) C(n + m – 1, n)
(D) C(n – m + 1, n)
Answer: A
2.       In Delta Rule for error minimization
(A) weights are adjusted w.r.to change in the output
(B) weights are adjusted w.r.to difference between desired output and actual output
(C) weights are adjusted w.r.to difference between input and output
(D) none of the above
Answer: B
3.       The concept of pipelining is most effective in improving performance if the tasks being performed in different stages :
(A) require different amount of time
(B) require about the same amount of time
(C) require different amount of time with time difference between any two tasks being same
(D) require different amount with time difference between any two tasks being different
Answer: B
4.       What is Granularity ?
(A) The size of database
(B) The size of data item
(C) The size of record
(D) The size of file
Answer: B
5.       Suppose that a given application is run on a 64-processor machine and that 70 percent of the application can be parallelized. Then the expected performance improvement using Amdahl’s law is
(A) 4.22              (B) 3.22
(C) 3.32             (D) 3.52
Answer: B
6.       If two fuzzy sets A and B are given with membership functions
μA(x) = {0.2, 0.4, 0.8, 0.5, 0.1}
μB(x) = {0.1, 0.3, 0.6, 0.3, 0.2}
Answer: Wrong question
7.       Match the following :
(i) OLAP                        (a) Regression
(ii) OLTP                        (b) Data Warehouse
(iii) Decision Tree        (c) RDBMS
(iv) Neural Network     (d) Classification
      (i)   (ii)  (iii)   (iv)
(A) (b)  (c)  (a)   (d)
(B) (b)  (c)  (d)   (a)
(C) (c)  (b)  (a)   (d)
(D) (c)  (b)  (d)   (a)
Answer: B
8.       Which level of Abstraction describes what data are stored in the Database ?
(A) Physical level                    (B) View level
(C) Abstraction level               (D) Logical level
Answer: D
9.       The problem that occurs when one transaction updates a database item and then the transaction fails for some reason is …………….
(A) Temporary Select Problem          (B) Temporary Modify Problem
(C) Dirty Read Problem                      (D) None
Answer: C
10.    In an image compression system 16384 bits are used to represent 256 × 256 image with 256 gray levels. What is the compression ratio for this system ?
(A) 1                   (B) 2
(C) 4                   (D) 8
Answer: Wrong question

11.    X.25 is …………… Network.
(A) Connection Oriented Network
(B) Connection Less Network
(C) Either Connection Oriented or Connection Less
(D) Neither Connection Oriented nor Connection Less
Answer: A
12.    Which of the following can be used for clustering of data ?
(A) Single layer perception    (B) Multilayer perception
(C) Self organizing map         (D) Radial basis function
Answer: C
13.    Which of the following is scheme to deal with deadlock ?
(A) Time out                  (B) Time in
(C) Both (A) & (B)        (D) None of the above
Answer: A
14.    If the pixels of an image are shuffled then the parameter that may change is
(A) Histogram               (B) Mean
(C) Entropy                   (D) Covariance
Answer: D
15.    The common property of functional language and logical programming language :
(A) Both are declarative          (B) Both are based on l-calculus
(C) Both are procedural          (D) Both are functional
Answer: A
16.    Given the following statements :
(i) The power of deterministic finite state machine and nondeterministic finite state machine are same.
(ii) The power of deterministic pushdown automaton and nondeterministic pushdown automaton are same.
Which of the above is the correct statement(s) ?
(A) Both (i) and (ii)
(B) Only (i)
(C) Only (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: B
17.    Let Q(x, y) denote “x + y = 0” and let there be two quantifications given as
(i) $y"x Q(x, y)
(ii) "x$y Q(x, y)
where x & y are real numbers. Then which of the following is valid ?
(A) (i) is true & (ii) is false.
(B) (i) is false & (ii) is true.
(C) (i) is false & (ii) is also false.
(D) both (i) & (ii) are true.
Answer: B
18.    Consider a schema R(A, B, C, D) and functional dependencies A®B and C®D. Then the decomposition R1(A, B) and R2(C, D) is
(A) Dependency preserving but not lossless join
(B) Dependency preserving and lossless join
(C) Lossless Join but not dependency preserving
(D) Lossless Join
Answer: A
19.    The quantiser in an image-compression system is a
(A) lossy element which exploits the psychovisual redundancy
(B) lossless element which exploits the psychovisual redundancy
(C) lossy element which exploits the statistical redundancy
(D) lossless element which exploits the statistical redundancy
Answer: A
20.    DataWarehouse provides
(A) Transaction Responsiveness
(B) Storage, Functionality Responsiveness to queries
(C) Demand and Supply Responsiveness
(D) None of the above
Answer: B
21.    A* algorithm uses f ' = g + h' to estimate the cost of getting from the initial state to the goal state, where g is a measure of the cost of getting from initial state to the current node and the function h' is an estimate of the cost of getting from the current node to the goal state. To find a path involving the fewest number of steps, we should set
(A) g = 1             (B) g = 0
(C) h' = 0           (D) h' = 1
Answer: A
22.    The transform which possesses the highest ‘energy compaction’ property is
(A) Slant transform                  (B) Cosine transform
(C) Fourier transform              (D) Karhunen-Loeve transform
Answer: D
23.    Which one of the following prolog programs correctly implement “if G succeeds then execute goal P else execute goal q ?”
(A) if-else (G, P, q) :- !, call(G), call(P).
if-else (G, P, q) :- call(q).
(B) if-else (G, P, q) :- call(G), !, call(P).
if-else (G, P, q) :- call(q).
(C) if-else (G, P, q) :- call(G), call(P), !.
if-else (G, P, q) :- call(q).
(D) All of the above
Answer: B
24.    The ………….. memory allocation function modifies the previous allocated space.
(A) calloc( )                   (B) free( )
(C) malloc( )                  (D) realloc( )
Answer: D
25.    Which is not the correct statement(s) ?
(i) Every context sensitive language is recursive.
(ii) There is a recursive language that is not context sensitive.
(A) (i) is true, (ii) is false.
(B) (i) is true and (ii) is true.
(C) (i) is false, (ii) is false.
(D) (i) is false and (ii) is true.
Answer: B
26.    The mechanism that binds code and data together and keeps them secure from outside world is known as
(A) Abstraction             (B) Inheritance
(C) Encapsulation       (D) Polymorphism
Answer: C
27.    Identify the addressing modes of below instructions and match them :
(a) ADI (1) Immediate addressing
(b) STA (2) Direct addressing
(c) CMA (3) Implied addressing
(d) SUB (4) Register addressing
(A) a – 1, b – 2, c – 3, d – 4
(B) a – 2, b – 1, c – 4, d – 3
(C) a – 3, b – 2, c – 1, d – 4
(D) a – 4, b – 3, c – 2, d – 1
Answer: A
28.    Which one of the following is not a Greibach Normal form grammar?
(i)            S®a|bA|aA|bB
A®a
B®b
(ii)           S®a|aA|AB
A®a
B®b
(iii)          S®a|A|aA
A®a
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: C
29.    Which of the following IP address class is a multicast address ?
(A) Class A                   (B) Class B
(C) Class C                   (D) Class D
Answer: D
30.    While unit testing a module, it is found that for a set of test data, maximum 90% of the code alone were tested with a probability of success 0.9. The reliability of the module is
(A) atleast greater than 0.9
(B) equal to 0.9
(C) atmost 0.81
(D) atleast 1/0.81
Answer: C
31.    The upper bound of computing time of m coloring decision problem is
(A) O(nm)                      (B) O(nm)
(C) O(nmn)                    (D) O(nmmn)
Answer: C
32.    The equivalent grammar corresponding to the grammar G : S®aA, A®BB, B®aBb|Î is
(A) S®aA, A®BB, B®aBb
(B) S®a|aA, A®BB, B®aBb|ab
(C) S®a|aA, A®BB|B, B®aBb
(D) S®a|aA, A®BB|B, B®aBb|ab
Answer: D
33.    Which one of the following statements is incorrect ?
(A) The number of regions corresponds to the cyclomatic complexity.
(B) Cyclometric complexity for a flow graph G is V(G) = N–E+2, where E is the number of edges and N is the number of nodes in the flow graph.
(C) Cyclometric complexity for a flow graph G is V(G) = E–N+2, where E is the number of edges & N is the number of nodes in the flow graph.
(D) Cyclometric complexity for a flow graph G is V(G) = P + 1, where P is the number of predicate nodes contained in the flow graph G.
Answer: B
34.    Consider a weighted undirected graph with positive edge weights and let (u, v) be an edge in the graph. It is known that the shortest path from source vertex s to u has weight 53 and shortest path from s to v has weight 65. Which statement is always true ?
(A) Weight (u, v) <= 12
(B) Weight (u, v) = 12
(C) Weight (u, v) >= 12
(D) Weight (u, v) > 12
Answer: C
35.    Consider the regular expression (a + b) (a + b) … (a + b) (n-times). The minimum number of states in finite automaton that recognizes the language represented by this regular expression contains
(A) n states                   (B) n + 1 states
(C) n + 2 states             (D) 2n states
Answer: B
36.    Number of binary trees formed with 5 nodes are
(A) 32                 (B) 36
(C) 120              (D) 42
Answer: D
37.    Are we building the right product ?
This statement refers to
(A) Verification             (B) Validation
(C) Testing                    (D) Software quality assurance
Answer: B
38.    The following postfix expression is evaluated using a stack
823^/23* + 51* –
The top two elements of the stack after first * is evaluated
(A) 6, 1               (B) 5, 7
(C) 3, 2               (D) 1, 5
Answer: A
39.    The following CFG
S®aB|bA, A®a|as|bAA, B®b|bs|aBB
generates strings of terminals that have
(A) odd number of a’s and odd number of b’s
(B) even number of a’s and even number of b’s
(C) equal number of a’s and b’s
(D) not equal number of a’s and b’s
Answer: C
40.    Consider the following pseudo-code :
If (A > B) and (C > D) then
A = A + 1
B = B + 1
Endif
The cyclomatic complexity of the pseudo-code is
(A) 2                   (B) 3
(C) 4                   (D) 5
Answer: B

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App