Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 17 February 2018

UGC NET Computer Science Paper III June 2012 - Part 7

61.       Identify the devices given below with their IC numbers :
(i) USART                     (a) 8251
(ii) Micro controller       (b) 8051
(iii) Interrupt controller            (c) 8259
(iv) DMA controller      (d) 8257
      (i)   (ii)    (iii) (iv)
(A) (a)  (b)   (c)  (d)
(B) (b)  (a)   (d)  (c)
(C) (c)  (d)   (a)  (b)
(D) (d)  (a)   (b)  (c)
Answer: A
62.       The optimal solution of the following assignment problem using Hungarian method is
     (A)  (B)   (C)   (D)
(A) (I)  (II)    (III)  (IV)
(B) (I)  (III)   (II)   (IV)
(C) (I)  (III)  (IV)   (II)
(D) (I)  (IV)  (II)    (III)
Answer: B
63.       If a and b are the end points of a line, then which one of the following is true?
(A) If both end points are left, right, above or below the window, the line is invisible.
(B) If both end points are left, right, above or below the window, the line is completely visible.
(C) If both end points are left, right, above or below the window, the line is trivially visible.
(D) If both end points are left, right, above or below the window, the line is trivially invisible.
Answer: D
64.       Match the following with link quality measurement and handoff initiation :
List - I
(a) Networked-Controlled Handoff(NCHO)
(b) Mobile-Assisted Handoff(MAHO)
(c) Forward Handoff
(d) Hard Handoff
List - I
(i) MS connect to BS
(ii) Process via channel the target BS
(iii) First Generation Analog Cellular System
(iv) Second Generation Digital Cellular System
      (a)   (b)   (c)  (d)
(A) (iii)  (iv)   (ii)   (i)
(B) (ii)   (iii)   (i)   (iv)
(C) (ii)   (i)    (iv)  (iii)
(D) (iv)  (iii)   (i)   (ii)
Answer: A
65.       Consider the methods used by processes P1 and P2 for accessing their critical sections. The initial values of shared Boolean variables S1 and S2 are randomly assigned,
P1                               P2
while (S1 = = S2);        while (S1 = = S2);
critical section              critical section
S1 = S2;                        S1 = S2;
Which one of the following statements describes the properties achieved?
(A) Mutual exclusion but not progress
(B) Progress but not mutual exclusion
(C) Neither mutual exclusion nor progress
(D) Both mutual exclusion and progress
Answer: C
66.       If the period of a signal is 1000 ms, then what is its frequency in kilohertz?
(A) 10–3 KHz
(B) 10–2 KHz
(C) 10–1 KHz
(D) 1 KHz
Answer: A
67.       Let a * H and b * H be two cosets of H.
(i) Either a * H and b * H are disjoint
(ii) a * H and b * H are identical
Then,
(A) only (i) is true
(B) only (ii) is true
(C) (i) or (ii) is true
(D) (i) and (ii) is false
Answer: C
68.       HTML is defined using SGML – an ……………. standard, information processing-text and office systems (SGML) for text information processing.
(A) ISO – 8878
(B) ISO – 8879
(C) ISO – 8880
(D) ISO – 8881
Answer: B
69.       What is the meaning of ‘Hibernate’ in Windows XP/Windows 7?
(A) Restart the computers in safe mode.
(B) Restart the computers in normal mode.
(C) Shutdown the computer terminating all the running applications.
(D) Shutdown the computer without closing the running applications.
Answer: D
70.    Assume that we have constructor functions for both base class and derived class. Now consider the declaration in main( ). Base * P = New Derived; in what sequence will the constructor be called?
(A) Derived class constructor followed by Base class constructor.
(B) Base class constructor followed by derived class constructor.
(C) Base class constructor will not be called.
(D) Derived class constructor will not be called.
Answer: B


No comments:

Post a Comment