Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 16 February 2018

UGC NET Computer Science Paper III June 2012 - Part 6

51.       The strategy used to reduce the number of tree branches and the number of static evaluations applied in case of a game tree is
(A) Minmax strategy
(B) Alpha-beta pruning strategy
(C) Constraint satisfaction strategy
(D) Static max strategy
Answer: B
52.       Match the following :
List - I
(i) Regular Grammar
(ii) Context free Grammar
(iii) Unrestricted Grammar
(iv) Context Sensitive Grammar
List - I
(a) Pushdown automaton
(b) Linear bounded automaton
(c) Deterministic finite automaton
(d) Turing machine
      (i)   (ii)   (iii)  (iv)
(A) (c)  (a)   (b)  (d)
(B) (c)  (a)   (d)  (b)
(C) (c)  (b)   (a)  (d)
(D) (c)  (b)   (d)  (a)
Answer: B
53.       Consider the below circuit and find the output function f(x,y,z).
(A) xz’+xy+y’z
(B) xz’+xy+y’z’
(C) xz+xy+y’z’
(D) xz+xy’+y’z
Answer: A
54.       What is the size (in terms of bits) of Header length field in IPV4 header?
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16
Answer: B
55.       Match the following with respect to java.util.* class methods :
List - I
(a) Bit Set
(b) Calendar
(c) Time zone
(d) Random
List - I
(i) Time zone getTimezone( )
(ii) int hashcode( )
(iii) int nextInt( )
(iv) Void setID(String tzName)
      (a)     (b)    (c)   (d)
(A) (ii)     (i)     (iv)  (iii)
(B) (iii)    (iv)    (i)    (ii)
(C) (iv)    (iii)    (ii)    (i)
(D) (ii)     (i)     (iii)   (iv)
Answer: A
56.       ………….. is sometimes said to be object oriented, because the only way to manipulate kernel objects is by invoking methods on their handles.
(A) Windows NT
(B) Windows XP
(C) Windows VISTA
(D) Windows 95/98
Answer: A
57.       A user level process in Unix traps the signal sent on a Ctrl + C input and has a signal handling routine that saves appropriate files before terminating the process. When a Ctrl + C input is given to this process, what is the mode in which the signal handling routine executes?
(A) User mode
(B) Kernel mode
(C) Superuser mode
(D) Privileged mode
Answer: B
58.       A CPU generally handles an interrupt by executing an interrupt service routine
(A) as soon as an interrupt is raised
(B) by checking the interrupt register at the end of fetch cycle
(C) by checking the interrupt register after finishing the executing the current instruction
(D) by checking the interrupt register at fixed time intervals
Answer: C
59.       The perspective projection matrix, on the view plane z = d where the center of projection is the origin (0, 0, 0) shall be
Answer: B
60.    Radio signals generally propagate according to the following mechanisms:
(A) Modulation, Amplification, Scattering
(B) Reflection, Diffraction, Scattering
(C) Amplification, Diffraction, Modulation
(D) Reflection, Amplification, Diffraction
Answer: B

No comments:

Post a Comment