Tuesday, 25 November 2014

UGC NET Computer Science Paper III Retest September 2013 - Part 2

41.       Given a binary search trees for a set of n=5 keys with the following probabilities :
The expected optimal cost of the search is
(A) 2.65 (B) 2.70
(C) 2.75             (D) 2.80
Answer: C
42.       Given 0-1 knapsack problem and fractional knapsack problem and the following statements :
S1 : 0-1 knapsack is efficiently solved using Greedy algorithm.
S2 : Fractional knapsack is efficiently solved using Dynamic programming.
Which of the following is true ?
(A) S1 is correct and S2 is not correct.
(B) Both S1 and S2 are correct.
(C) Both S1 and S2 are not correct.
(D) S1 is not correct and S2 is correct.
Answer: C
43.       Equivalence class partitioning approach is used to divide the input domain into a set of equivalence classes, so that if a program works correctly for a value, then it will work correctly for all the other values in that class. This is used .................
(A) to partition the program in the form of classes.
(B) to reduce the number of test cases required.
(C) for designing test cases in white box testing.
(D) all of the above.
Answer: B
44.       The failure intensity for a basic model as a function of failures experienced is given as λ(μ)-λ0[1 – (μ)/(V0)] where λ0 is the initial failure intensity at the start of the execution, μ is the average or expected number of failures at a given point in time, the quantity V0 is the total number of failures that would occur in infinite time.
Assume that a program will experience 100 failures in infinite time, the initial failure intensity was 10 failures/CPU hr. Then the decrement of failures intensity per failure will be
(A) 10 per CPU hr.
(B) 0.1 per CPU hr.
(C) –0.1 per CPU hr.
(D) 90 per CPU hr.
Answer: C
45.       Improving processing efficiency or performance or restructuring of software to improve changeability is known as
(A) Corrective maintenance
(B) Perfective maintenance
(C) Adaptive maintenance
(D) Code maintenance
Answer: B
46.       In ...............,modules A and B make use of a common data type, but perhaps perform different operations on it.
(A) Data coupling        (B) Stamp coupling
(C) Control coupling   (D) Content coupling
Answer: B
47.       Consider the following schemas :
Branch_Schema = (branch_name, assets, city)
Customer_Schema = (cutstomer_name, street, city)
Deposit_Schema = (branch_name, account_number, customer_name, balance)
Borrow_Schema = (branch_name, loan_number, customer_name, amount)
Which of the following tuple relational calculus finds all customers who have loan amount more than Rs 12,000 ?
(A) {t(customer_name) | tborrow[?] t[amount]>12000}
(B) {t |t(customer_name) | tborrow[?] t[amount]>12000}
(C) {t |[?] borrow (t(customer_name=s(customer_ name))[?] [amount]>12000}
(D) {t |[?] borrow (t(customer_name)[?] s[amount] >12000}
Answer: C
48.       Match the following :
(a) Create          (i) The E-R Model
(b) Select           (ii) Relationship Model
(c) Rectangle    (iii) DDL
(d) Record         (iv) DML
Codes :
      (a)   (b)  (c)  (d)
(A) (iii)  (iv)  (i)   (ii)
(B) (iv)  (iii)  (ii)  (i)
(C) (iv)  (iii)  (i)  (ii)
(D) (iii)  (iv)  (ii)  (i)
Answer: A
49.       Match the following :
Codes :
      (a)   (b)  (c)  (d)
(A) (iii)  (iv)  (ii)   (i)
(B) (iv)  (iii)  (ii)   (i)
(C) (ii)  (iii)  (iv)   (i)
(D) (iii)  (iv)  (i)   (ii)
Answer: C
50.    Sixty (60) reusable components were available for an application. If only 70% of these components can be used, rest 30% would have to be developed from scratch. If average component is 100 LOC and cost of each LOC is Rs 14, what will be the risk exposure if risk probability is 80% ?
(A) Rs 25,200   (B) Rs 20,160
(C) Rs 25,160   (D) Rs 20,400
Answer: B
51.    Consider the following two function declarations :
(i) int *f( ) (ii) int (*f)( )
Which of the following is true ?
(A) Both are identical.
(B) The first is a correct declaration and the second is wrong.
(C) Both are different ways of declaring pointer to a function.
(D) The first declaration is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning integer.
Answer: D
52.    Assume that we have constructor function for both Base and Derived classes. Now consider the declaration :
main ( )
Base *p = new Derived;
In what sequence, the constructor will be executed ?
(A) Derived class constructor is followed by Base class constructor.
(B) Base class constructor is followed by Derived class constructor.
(C) Base class constructor is never called.
(D) Derived class constructor is never called.
Answer: B
53.    What is the output of the following program ?
#include<stdio.h>
main( )
{
int a, b = 0;
static int c[10] = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0};
for (a=0; a<10;++a);
if ((c[a]%2)= =0) b+=c[a];
printf(“%d”,b);
}
(A) 15     (B) 25
(C) 45     (D) 20
Answer: D
54.    A Program contains the following declarations and initial assignments
int i = 8, j = 5;
double x = 0.005, y = –0.01;
char c=’c’, d=’d’;
Determine the value of the following expressions which involve the use of library functions:
abs(i-2*j) ; log(exp(x)) ; toupper(d)
(A) 2; 0.005; D (B) 1; 0.005; D
(C) 2; 0.005; E (D) 1; 0.005; e
Answer: A
55.    MPEG involves both spatial compression and temporal compression. The spatial compression is similar to JPEG and temporal compression removes .............. frames.
(A) Temporal     (B) Voice
(C) Spatial         (D) Redundant
Answer: D
56.    If the data unit is 111111 and the divisor is 1010. In CRC method, what is the dividend at the transmission before division ?
(A) 1111110000           (B) 1111111010
(C) 111111000             (D) 111111
Answer: C
57.    If user A wants to send an encrypted message to user B. The plain text of A is encrypted with the .................
(A) Public Key of user A        
(B) Public Key of user B
(C) Private Key of user A      
(D) Private Key of user B
Answer: B
58.    A ............... can forward or block packets based on the information in the network layer and transport layer header.
(A) Proxy firewall                    
(B) Firewall
(C) Packet filter firewall         
(D) Message digest firewall
Answer: A
59.    Which of the following graphics devices are known as active graphics devices ?
(i) Alphanumeric devices
(ii) Thumb wheels
(iii) Digitizers
(iv) Joystics
(A) (i) and (ii)                (B) (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii)         (D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: D
60.    A diametric projection is said to be trimetric projection when
(i) two of the three foreshortening factors are equal and third is arbitrary.
(ii) all of the three foreshortening factors are equal.
(iii) all of the three foreshortening factors are arbitrary.
Which of the above is true ?
(A) (i) and (ii)    (B) (ii) and (iii)
(C) (i) only         (D) (iii) only
Answer: C
61.    Which of the following is/are fundamental method(s) of antialiasing ?
(i) Increase of sample rate.
(ii) Treating a pixel as a finite area rather than as a point.
(iii) Decrease of sample rate.
(A) (i) and (ii)    (B) (ii) and (iii)
(C) (i) only         (D) (ii) only
Answer: A
62.    The two color systems – the HSV and HLS are
(A) Hue, Saturation, Value and Hue, Lightness, Saturation.
(B) High, Standard, Value and High, Lightness, Saturation.
(C) Highly, Saturated, Value and Highly, Lightened, Saturation.
(D) Highly, Standard, Value and Hue, Lightness, Saturation.
Answer: A
63.    The parametric representation of the line segment between the position vectors P1(2, 3) and P2(5, 4) is given as
(A) x(t)= 2+7t, y(t) = 3+7t         0 ≤ t ≤
(B) x(t)=2+10t, y(t) = 3+12t      0 ≤ t ≤ 1
(C) x(t)= 2+3t, y(t)=3+t             0 ≤ t ≤ 1
(D) t(x, y) = 14t              0 ≤ t ≤ 1
Answer: C
64.    Consider the following transformation matrix for rotation(clockwise) :
This matrix rotates an object by an angle θ about :
(A) X-axis          (B) Y-axis
(C) Z-axis          (D) All of the above
Answer: C
65.    Consider the following sequence of operations :
(i) Pointer p1 is set to point at a new heap-dynamic variable.
(ii) Pointer p2 is assigned p1’s value.
(iii) The heap dynamic variable pointed to by p1 is explicitly de-allocated, but p2 is not changed by the operation.
This situation leads to which of the following :
(A) p1 becomes a dangling pointer
(B) p2 becomes a dangling pointer
(C) Both p1 and p2 are now dangling pointers
(D) Neither p1 nor p2 is now a dangling pointer
Answer: B
66.    The programming languages C and C++ are not strongly typed languages because :
(A) Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked.
(B) Both C and C++ allow functions for which parameters are type checked.
(C) Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked and also the union types in these languages are not type checked.
(D) Union types in these (C and C++) languages are not type checked.
Answer: C
67.    The tracing model in Prolog describes program execution in terms of certain events. These events are
(A) call and exit
(B) call and fail
(C) call, exit and redo
(D) call, exit, redo and fail
Answer: D
68.    Which of the following statements is not correct with reference to distributed systems ?
(A) Distributed system represents a global view of the network and considers it as a virtual uni-processor system by controlling and managing resources across the network on all the sites.
(B) Distributed system is built on bare machine, not an add-on to the existing software.
(C) In a distributed system, kernel provides smallest possible set of services on which other services are built. This kernel is called microkernel. Open servers provide other services and access to shared resources.
(D) In a distributed system, if a user wants to run the program on other nodes or share the resources on remote sites due to their beneficial aspects, user has to log on to that site.
Answer: D
69.    A system contains 10 units of resource of same type. The resource requirement and current allocation of these resources for three processes P, Q and R are as follows :
Now, consider the following resource requests :
(i) P makes a request for 2 resource units.
(ii) Q makes request for 2 resources units.
(iii) R makes a request of 2 resource units.
For a safe state, which of the following options must be satisfied ?
(A) Only request (i)
(B) Only request (ii)
(C) Only request (iii)
(D) Request (i) and (ii)
Answer: C
70.    Consider the following set of processes with the length of CPU burst time in milliseconds (ms) :
Assume that processes are stored in ready queue in following order :
A – B – C – D – E
Using round robin scheduling with time slice of 1 ms, the average turn around time is
(A) 8.4 ms          (B) 12.4 ms
(C) 9.2 ms         (D) 9.4 ms
Answer: A
71.    Consider a main memory with 3 page frames for the following page reference string :
5, 4, 3, 2, 1, 4, 3, 5, 4, 3, 4, 1, 4
Assuming that the execution of process is initiated after loading page 5 in memory, the number of page faults in FIFO and second chance replacement respectively are
(A) 8 and 9        (B) 10 and 11
(C) 7 and 9        (D) 9 and 8
Answer: D
72.    Which of the following shell scripts will produce the output “my first script” ?
(A) for i in my first script { echo –i $i}
(B) for my first script; do echo –n; done
(C) for i in my first script; do echo –i $i; done
(D) for n in my first script; do echo –i $i; done
Answer: C
73.    The portion of Windows 2000 operating system which is not portable is
(A) processor management
(B) user interface
(C) device management
(D) virtual memory management
Answer: D
74.    Match the following for Windows Operating System :
(a) Hardware abstraction layer          (i) Starting all processes, emulation
of different operating systems,
security functions, transform character
based applications to graphical
representation.
(b) Kernel                                              (ii) Export a virtual memory interface,
support for symmetric multiprocessing,
administration, details of mapping
memory, configuring I/O buses,
setting up DMA.
(c) Executive                                        (iii) Thread scheduling, interrupt and
exception handling, recovery
after power failure.
(d) Win32 subsystem                          (iv) Object manager, virtual memory
manager, process manager, plug and-
play and power manager.
Codes :
      (a)   (b)  (c)  (d)
(A) (i)    (iii)  (ii)  (iv)
(B) (iv)  (iii)  (ii)   (i)
(C) (ii)  (iii)   (iv)  (i)
(D) (iii)  (ii)   (i)   (iv)
Answer: C
75.    Which of the following statements is not true for UNIX Operating System ?
(A) Major strength of UNIX Operating System is its open standards which enabled large number of organizations ranging from academicia to industries to participate in its development.
(B) UNIX kernel uses modules with well specified interfaces and provides advantages like simplified testing and maintenance of kernel. It has better extensibility as the kernel is not monolithic.
(C) UNIX is kernel based operating system with two main components viz. process management subsystem and file management subsystem.
(D) All devices are represented as files which simplify the management of I/O devices and files. The directories structure used is directed acyclic graph.
Answer: B

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App