Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 12 May 2018

UGC NET Computer Science Paper III Re-test September 2013 - Part 6

51.       Consider the following two function declarations :
(i) int *f( ) (ii) int (*f)( )
Which of the following is true?
(A) Both are identical.
(B) The first is a correct declaration and the second is wrong.
(C) Both are different ways of declaring pointer to a function.
(D) The first declaration is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning integer.
Answer: D
52.       Assume that we have constructor function for both Base and Derived classes. Now consider the declaration :
main ( )
Base *p = new Derived;
In what sequence, the constructor will be executed?
(A) Derived class constructor is followed by Base class constructor.
(B) Base class constructor is followed by Derived class constructor.
(C) Base class constructor is never called.
(D) Derived class constructor is never called.
Answer: B
53.       What is the output of the following program?
#include<stdio.h>
main( )
{
int a, b = 0;
static int c[10] = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0};
for (a=0; a<10;++a);
if ((c[a]%2)= =0) b+=c[a];
printf(“%d”,b);
}
(A) 15
(B) 25
(C) 45
(D) 20
Answer: D
54.       A Program contains the following declarations and initial assignments
int i = 8, j = 5;
double x = 0.005, y = –0.01;
char c=’c’, d=’d’;
Determine the value of the following expressions which involve the use of library functions:
abs(i-2*j) ; log(exp(x)) ; toupper(d)
(A) 2; 0.005; D
(B) 1; 0.005; D
(C) 2; 0.005; E
(D) 1; 0.005; e
Answer: A
55.       MPEG involves both spatial compression and temporal compression. The spatial compression is similar to JPEG and temporal compression removes .............. frames.
(A) Temporal
(B) Voice
(C) Spatial
(D) Redundant
Answer: D

56.       If the data unit is 111111 and the divisor is 1010. In CRC method, what is the dividend at the transmission before division?
(A) 1111110000
(B) 1111111010
(C) 111111000
(D) 111111
Answer: C
57.       If user A wants to send an encrypted message to user B. The plain text of A is encrypted with the .................
(A) Public Key of user A        
(B) Public Key of user B
(C) Private Key of user A      
(D) Private Key of user B
Answer: B
58.       A ............... can forward or block packets based on the information in the network layer and transport layer header.
(A) Proxy firewall                    
(B) Firewall
(C) Packet filter firewall         
(D) Message digest firewall
Answer: A
59.       Which of the following graphics devices are known as active graphics devices?
(i) Alphanumeric devices
(ii) Thumb wheels
(iii) Digitizers
(iv) Joystics
(A) (i) and (ii)
(B) (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: D
60.    A diametric projection is said to be trimetric projection when
(i) two of the three foreshortening factors are equal and third is arbitrary.
(ii) all of the three foreshortening factors are equal.
(iii) all of the three foreshortening factors are arbitrary.
Which of the above is true?
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) only
(D) (iii) only
Answer: C


No comments:

Post a Comment