Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Sunday, 13 May 2018

UGC NET Computer Science Paper III Re-test September 2013 - Part 7

61.       Which of the following is/are fundamental method(s) of antialiasing?
(i) Increase of sample rate.
(ii) Treating a pixel as a finite area rather than as a point.
(iii) Decrease of sample rate.
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) only
(D) (ii) only
Answer: A
62.       The two color systems – the HSV and HLS are
(A) Hue, Saturation, Value and Hue, Lightness, Saturation.
(B) High, Standard, Value and High, Lightness, Saturation.
(C) Highly, Saturated, Value and Highly, Lightened, Saturation.
(D) Highly, Standard, Value and Hue, Lightness, Saturation.
Answer: A
63.       The parametric representation of the line segment between the position vectors P1(2, 3) and P2(5, 4) is given as
(A) x(t)= 2+7t, y(t) = 3+7t         0 ≤ t ≤
(B) x(t)=2+10t, y(t) = 3+12t      0 ≤ t ≤ 1
(C) x(t)= 2+3t, y(t)=3+t             0 ≤ t ≤ 1
(D) t(x, y) = 14t              0 ≤ t ≤ 1
Answer: C
64.       Consider the following transformation matrix for rotation(clockwise) :
This matrix rotates an object by an angle θ about :
(A) X-axis
(B) Y-axis
(C) Z-axis
(D) All of the above
Answer: C
65.       Consider the following sequence of operations :
(i) Pointer p1 is set to point at a new heap-dynamic variable.
(ii) Pointer p2 is assigned p1’s value.
(iii) The heap dynamic variable pointed to by p1 is explicitly de-allocated, but p2 is not changed by the operation.
This situation leads to which of the following :
(A) p1 becomes a dangling pointer
(B) p2 becomes a dangling pointer
(C) Both p1 and p2 are now dangling pointers
(D) Neither p1 nor p2 is now a dangling pointer
Answer: B

66.       The programming languages C and C++ are not strongly typed languages because :
(A) Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked.
(B) Both C and C++ allow functions for which parameters are type checked.
(C) Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked and also the union types in these languages are not type checked.
(D) Union types in these (C and C++) languages are not type checked.
Answer: C
67.       The tracing model in Prolog describes program execution in terms of certain events. These events are
(A) call and exit
(B) call and fail
(C) call, exit and redo
(D) call, exit, redo and fail
Answer: D
68.       Which of the following statements is not correct with reference to distributed systems?
(A) Distributed system represents a global view of the network and considers it as a virtual uni-processor system by controlling and managing resources across the network on all the sites.
(B) Distributed system is built on bare machine, not an add-on to the existing software.
(C) In a distributed system, kernel provides smallest possible set of services on which other services are built. This kernel is called microkernel. Open servers provide other services and access to shared resources.
(D) In a distributed system, if a user wants to run the program on other nodes or share the resources on remote sites due to their beneficial aspects, user has to log on to that site.
Answer: D
69.       A system contains 10 units of resource of same type. The resource requirement and current allocation of these resources for three processes P, Q and R are as follows :
Now, consider the following resource requests :
(i) P makes a request for 2 resource units.
(ii) Q makes request for 2 resources units.
(iii) R makes a request of 2 resource units.
For a safe state, which of the following options must be satisfied?
(A) Only request (i)
(B) Only request (ii)
(C) Only request (iii)
(D) Request (i) and (ii)
Answer: C
70.    Consider the following set of processes with the length of CPU burst time in milliseconds (ms) :
Assume that processes are stored in ready queue in following order :
A – B – C – D – E
Using round robin scheduling with time slice of 1 ms, the average turn around time is
(A) 8.4 ms
(B) 12.4 ms
(C) 9.2 ms
(D) 9.4 ms
Answer: A


No comments:

Post a Comment