Wednesday, 29 October 2014

UGC NET/JRF Computer Science December 2013 Paper II - Part 1

1.       When data and acknowledgement are sent in the same frame, this is called as
(A) Piggy packing        (B) Piggy backing
(C) Back packing         (D) Good packing
Answer: B
2.       Encryption and Decryption is the responsibility of ............... Layer.
(A) Physical                  (B) Network
(C) Application             (D) Datalink
Answer: C
3.       An analog signal carries 4 bits in each signal unit. If 1000 signal units are sent per second, then baud rate and bit rate of the signal are ............... and ..............
(A) 4000 bauds \ sec & 1000 bps
(B) 2000 bauds \ sec & 1000 bps
(C) 1000 bauds \ sec & 500 bps
(D) 1000 bauds \ sec & 4000 bps
Answer: D
Explanation:
Bit rate is the number of bits per second. Baud rate is the number of signal units per second. Baud rate is less than or equal to the bit rate.
Baud rate = 1000 bauds per second (baud/s)
Bit rate = 1000 x 4 = 4000 bps
4.       The VLF and LF bauds use .............. propagation for communication.
(A) Ground                    (B) Sky
(C) Line of sight           (D) Space
Answer: A
Explanation:
VLF (Very Low Frequency)
LF (Low Frequency)
In general there are three type of propagation.1.Ground Propagation 2.Sky propagation 3.Line-of-sight propagation.
In ground propagation, radio waves travel through the lowest portion of the atmosphere. These low-frequency signals travel in all directions from the transmitting antenna.
5.       Using the RSA public key crypto system, if p=13, q=31 and d=7, then the value of e is
(A) 101               (B) 105
(C) 103              (D) 107
Answer: C
Explanation:
Basic RSA Algorithm:
1. Choose two primes, p & q.
2. Compute n=p*q and z=(p-1)*(q-1).
3. Choose a number relatively prime to z and call it d.
4. Find e such that e*d=1modz.
Given p=13, q=31 & d=7, e=?
n=p*q=403
z=(p-1)(q-1)=360
e*d=1modz
7e=1mod360, then 7e must be 361, 721, 1081, 1441, etc. Dividing each of these in turn by 7 to see which is divisible by 7, we find that 721/7 = 103, hence e = 103.

6.       FAN IN of a component A is defined as
(A) Number of components that can call or pass control to component A.
(B) Number of components that are called by component A.
(C) Number of components related to component A.
(D) Number of components dependent on component A.
Answer: A
7.       The relationship of data elements in a module is called
(A) Coupling     (B) Modularity
(C) Cohesion   (D) Granularity
Answer: C
Explanation:
Cohesion is the indication of the relationship within module. Coupling is the indication of the relationships between modules. While designing you should strive for high cohesion. While designing you should strive for low coupling.
8.       Software Configuration Management is the discipline for systematically controlling
(A) the changes due to the evolution of work products as the project proceeds.
(B) the changes due to defects (bugs) being found and then fixed.
(C) the changes due to requirement changes
(D) all of the above
Answer: D
9.       Which one of the following is not a step of requirement engineering ?
(A) Requirement elicitation    (B) Requirement analysts
(C) Requirement design        (D) Requirement documentation
Answer: C
10.    Testing of software with actual data and in actual environment is called
(A) Alpha testing                      (B) Beta testing
(C) Regression testing           (D) None of the above
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App