Wednesday, 29 October 2014

UGC NET/JRF Computer Science December 2013 Paper II - Part 2

11.       The student marks should not be greater than 100. This is
(A) Integrity constraint                        (B) Referential constraint
(C) Over-defined constraint   (D) Feasible constraint
Answer: A
12.       GO BOTTOM and SKIP-3 commands are given one after another in a database file of 30 records. It shifts the control to
(A) 28th record              (B) 27th record
(C) 3rd record                (D) 4th record
Answer: B
13.       An ER Model includes
I.  An ER diagram portraying entity types.
II. Attributes for each entity type
III. Relationships among entity types.
IV. Semantic integrity constraints that reflects the business rules about data not captured in the ER diagram.
(A) I, II, III & IV               (B) I&IV
(C) I, II & IV                    (D) I & III
Answer: A
14.       Based on the cardinality ratio and participation ............... associated with a relationship type, choose either the Foreign Key Design, the Cross Referencing Design or Mutual Referencing Design.
(A) Entity           (B) Constraints
(C) Rules          (D) Keys
Answer: B
15.       Data Integrity control uses ................
(A) Upper and lower limits on numeric data.
(B) Passwords to prohibit unauthorised access to files.
(C) Data dictionary to keep the data
(D) Data dictionary to find last access of data
Answer: B

16.       What does the following declaration mean ?
int (*ptr) [10];
(A) ptr is an array of pointers of 10 integers.
(B) ptr is a pointer to an array of 10 integers.
(C) ptr is an array of 10 integers.
(D) none of the above.
Answer: B
17.       Which of the following has compilation error in C ?
(A) int n = 32;
(B) char ch = 65;
(C) float f= (float) 3.2;
(D) none of the above
Answer: D
18.       Which of the following operators cannot be overloaded in C+ + ?
(A) *                    (B) +=
(C) ==                 (D) ::
Answer: D
19.       .................. allows to create classes which are derived from other classes, so that they automatically include some of its "parent's" members, plus its own members.
(A) Overloading           (B) Inheritance
(C) Polymorphism       (D) Encapsulation
Answer: B
20.    The correct way to round off a floating number x to an integer value is
(A) y = (int)(x+0.5)
(B) y = int(x+0.5)
(C) y = (int)x+0.5
(D) y = (int)((int)x+0.5)
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App