NTA UGC NET General Paper I June 2019 (24-06-2019) - Part 5

41.         Select the true statement about an Operation System (OS)?
(1) An OS controls peripherals, allocates memory and organises data into fields and records
(2) An OS provides protection against viruses and controls peripherals
(3) An OS control peripheral, and allocates memory and processor time
(4) An OS controls the processor and peripherals and allows the user to connect to the
Internet.
Answer: 3
42.         Which of the following NOT correctly matched?
(i) Gyan darshan               Satellite based educational T.V. Channel
(ii) Gyan vani                     Educational FM Radio network
(iii) MOOCs                       Massive Open Online Credits
Choose the correct answer from the options given below:
(1) Only (i) and (ii)                (2) Only (ii) and (iii)
(3) Only (iii)                          (4) Only (i) and (iii)
Answer: 3
43.         Assertion (A) : High concentration of ozone in the lower troposphere is desirable
Reason (R) : Ozone present in the atmosphere protects the living organisms on the surface of earth from the harmful ultra-violet radiation of the sun.
Choose the correct answer from the options given below:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is true but (R) is false
(4) (A) is false but (R) is true
Answer: 4
44.         Which one of the following pairs LEAST matches in respect of computers?
(1) 1 Giga Byte : (1024) × (1024) × (1024) × 8 bits
(2) CRT           : Cathode Ray Tube
(3) ROM          : Rapid Online Memory
(4) CPU                     : Central Processing Unit
Answer: 3
45.         Which of the following statement(s) is/are True in respect of Wireless Technology?
P : Bluetooth is a wireless technology which can be used to connect a headset to a mobile phone
Q : Bluetooth is a long range wireless technology and is a low cost means of data
transfer
(1) P only                   (2) Q only
(3) Both P and Q        (4) Neither P nor Q
Answer: 1
46.         Assertion (A) : Mathemoglobinemia is a condition in which blood is not able to carry and deliver enough oxygen to the body.
Reason (R) : Consuming drinking water with high nitrate levels may cause methemoglobinemia
Choose the correct answer from the options given below:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is true but (R) is false
(4) (A) is false but (R) is true.
Answer: 1
47.         Which of the following is a type of malware intentionally inserted into a software system that will set off a malicious function when specified conditions are met?
(1) Worm                   (2) Trojan
(3) Spyware               (4) Logic bomb
Answer: 4
48.         In the last few years, India has been affected by which of the following tropical cyclones?
(1) Gaja, Hudhud, Bhima      (2) Hudhud, Bhima, Ockhi
(3) Gaja, Hudbud, Ockhi       (4) Gaja, Bhima, Ockhi
Answer: 3
49.         The Education Commission of India that first took serious note of the problem of Brain Drain was
(1) The Education Commission of India
(2) The University Education Commission
(3) The Calcutta University Commission
(4) The Sargeant Commission
Answer: 1
50.     Select the option that shows the storage devices in order of capacity from lowest to highest
(1) CD-ROM, DVD-ROM, Blu-ray    (2) Blu-ray, CD-ROM, DVD-ROM
(3) DVD-ROM, Blu-ray, CD-ROM    (4) DVD-ROM, CD-ROM, Blu-ray
Answer: 1

Post a comment

0 Comments