NTA UGC NET General Paper I December 2019 (04-12-2019) - Part 1

TEST DATE: 04-12-2019               Shift: First

1.         Which of the following is converse of ‘Some S is P’?
(1) Some S is not P              (2) Some P is not S
(3) Some P is S                    (4) No P is S
Answer: 3
2.         Which of the learning outcomes are intended in teaching organized at understanding level?
(1) Longer recall and retention of facts
(2) Seeking of relationship and patterns among facts
(3) Creative construction and critical interpretation of ideas
(4) Mastery of facts and information
Answer: 2
3.         Which of the following are classroom related factors that influence effectiveness of teaching?
(a) Prior task related behaviour of students
(b) Adherence to linear pattern of communication by the teacher
(c) Socio – economic status of the family to which learners belong
(d) Inappropriate use of technological resources by the teacher
(e) Cultural background of students
Choose your answer from the following options:
(1) (a), (b) and (c)                (2) (b), (c) and (d)
(3) (a), (b) and (d)                (4) (c), (d) and (e)
Answer: 3
4.         Which one of the following fallacious hetu (middle term) is not uniformly concomitant with the major term?
(1) Asatpratipaksa                (2) Auyatireki
(3) Anyonya Asiddha            (4) Suyabhicara
Answer: 4
5.         In a certain language, ‘AEIOU’ is written as ‘TNHDZ’. Using the same coding language, ‘BFJPV’ will be written as
(1) UOIEA                  (2) AEIOU
(3) CGKQW               (4) WQKGC
Answer: 1
6.         A research scholar while submitting his/her thesis, did not acknowledge in the preface the help and support of the respondents of questionnaires used. This will be called an instance of
(1) Technical lapse               (2) Wilful negligence
(3) Unethical act                   (4) Lack of respect
Answer: 3
7.         If 3% of (a+b)=7% of (ab)
and 5% of (a-b)=4% of (ab),
then what percentage of b is a?
(1) 47/23 %                   (2) 23/47 %
(3) 4700/23 %                (4) 2300/47 %
Answer: 3
8.         A certain principal invested at compound interest payable yearly amounts to Rs. 10816.00 in 3 years and Rs. 11248.64 in 4 Years. What is the rate of interest?
(1) 3%                       (2) 4%
(3) 4.5%                    (4) 5.5%
Answer: 2
9.         Given below are two Statements – One is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Use of slang in formal teaching makes communication lively and interesting.
Reason (R): Academic decency demands the avoidance of slang in the classroom environment.
In the light of the above statements, choose the correct option:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true
Answer: 4
10.     Which of the following sampling procedures will be appropriate for conducting researches with empirico-inductive research paradigm?
(1) Simple random sampling procedure
(2) Systematic sampling procedure
(3) Stratified sampling procedure
(4) Any of the non-probability sampling procedures
Answer: 4

Post a comment

0 Comments