NTA UGC NET General Paper I June 2019 (24-06-2019) - Part 4

Comprehension:

Common Data Questions for Q.31 to Q.35:

Consider the following table that shows the number (in lakhs) of different sizes of LED television sets sold by a company over the last seven years from 2012 to 2018. Answer the questions based on the data contained in the table:


31.         What is the total sale of Television sets of size 49-inches (in lakhs) over all the seven years?
(1) 912            (2) 896
(3) 879            (4) 869
Answer: 4
32.         What is the difference in the number of 40-inch Television sets sold in 2013 and 2018?
(1) 1,600,000             (2) 1,500,000
(3) 15,000,000           (4) 16,000,000
Answer: 1
33.         For which LED Television set is the total sales of all the seven years the minimum?
(1) 22-inch Television           (2) 24-inch Television
(3) 49-inch Television           (4) 40-inch Television
Answer: 4
34.         For which size LED Television sets is the total sales of all the seven years the maximum?
(1) 22-inch Television           (2) 24-inch Television
(3) 32-inch Television           (4) 49-inch Television
Answer: 3
35.         32. What was the approximate percentage increase/decrease in the sales of 32-inch LED Television sets in 2017 compared to that in 2013?
(1) 36 %                    (2) 56%
(3) 57 %                    (4) 64%
Answer: 2
36.         Which of the following are priority areas in relation to the Sustainable Development Goals?
(a) No poverty                      (b) Zero hunger
(c) Reducing urbanization     (d) Peace, Justice and strong institutions
Choose the correct answer from the options given below.
(1) (a), (b), (c)                      (2) (a), (c), (d)
(3) (b), (c), (d)                      (4) (a), (b), (d)
Answer: 4
37.         Algal blooms in oligotrophic lakes are
(1) very frequent                  (2) frequent
(3) very rare                         (4) widespread
Answer: 3
38.         Which one of the following instructional designs is not a part of SWAYAM launched by Government of India?
(1) E-tutorial                         (2) E-Content
(3) Physical interaction         (4) Discussion Forum
Answer: 3
39.         In post-independence India, which one of the following Committee/Commission’s report deals with all levels of education in India?
(1) Sargeant Commission     (2) Hartog Committee
(3) Kothari Commission        (4) Radhakrishnan Commission
Answer: 3
40.     The present form of Inter University Board that was previously established for promoting cooperation and coordination among Universities is
(1) UGC                     (2) AIU
(3) NUEPA                 (4) ICSSR
Answer: 2

Post a comment

0 Comments