NTA UGC NET General Paper I June 2019 (24-06-2019) - Part 3

21.         ‘All republics are grateful’ and ‘Some republics are not grateful’ cannot both be true, and they cannot both be false. This is called as
(1) contraries             (2) contradictories
(3) subaltern              (4) super altern
Answer: 2
22.         Given below are two premises with four conclusions drawn from them. Which of the following conclusions could be validly drawn from the premises?
Premises:
(i) No paper is pen
(ii) Some paper are handmade
Conclusions:
(1) All paper are handmade            (2) Some handmade are pen
(3) Some handmade are not pen     (4) All handmade are paper
Answer: 3
23.         The dance of the honeybee conveying to other bees where nector will be found is an example of
(1) Mass communication                 (2) Group communication
(3) Interpersonal communication     (4) Intrapersonal communication
Answer: 2
24.         Oar is to rowboat as foot is to
(1) running                 (2) sneaker
(3) skateboard           (4) jumping
Answer: 3
25.         Choose the correct sequence of communication from the options given below:
(1) Information – exposure – persuasion – behavioural change.
(2) Persuasion – information – behavioural change – exposure.
(3) Exposure – information – persuasion – behavioural change.
(4) Behavioural change – information – persuasion – exposure.
Answer: 3
26.         Today’s media-society equation is largely
(1) Mystical                          (2) Morally bound
(3) Consumer conscious       (4) Tradition centric
Answer: 3
27.         For all integers y>1, y=2y+(2y-1)+(2y-2)+ …. +1
What is the value of 3×2 ? Where × is a multiplication operator.
(1) 116            (2) 210
(3) 263            (4) 478
Answer: 2
28.         In a new budget, the price of petrol rose by 25 %. By how much percent must a person reduce his consumption so that his expenditure on it does not increase?
(1) 10 %                    (2) 15 %
(3) 20 %                    (4) 25 %
Answer: 3
29.         Which of the following is a function of mass media?
(1) To transmit culture
(2) To formulate national policies
(3) To help the judiciary take its decisions
(4) To stabilise the share market
Answer: 1
30.     Identify the reasoning in the following argument:
‘Use of teaching aids in the classroom to enhance learning is important in a similar way
as that of the use of ICT for production of knowledge’.
(1) Hypothetical                    (2) Analogical
(3) Inductive                         (4) Deductive
Answer: 2

Post a comment

0 Comments