NTA UGC NET General Paper I June 2019 (24-06-2019) - Part 1

TEST DATE: 24-06-2019

1.         Which among the following best describes the Emotional Intelligence of learners?
(a) Understand the emotion of other people and your own.
(b) Express oneself very strongly.
(c) Being rational in thinking.
(d) Adjusting one’s emotion as per situation.
(e) Being creative and open to criticism.
(f) Accepting other people as they are.
Choose your answer from the options given below:
(1) (a), (d) and (f)                 (2) (d), (e) and (f)
(3) (a), (b) and (c)                (4) (b), (c) and (d)
Answer: 1
2.         Who developed the theory of ‘Multiple Intelligence’ ?
(1) Alfred Binet                     (2) L. Thurstone
(3) Charles Spearman          (4) Howard Gardner
Answer: 4
3.         The research design is specifically related to which of the following features in research?
(i) Sample selection
(ii) Formulation of a plan
(iii) Deciding about the tool for data collection
(iv) Hypothesis making
(v) Choice of a field of inquiry
Select your answer from the options given below:
(1) (ii), (iii) and (iv)                (2) (i), (ii) and (iii)
(3) (ii), (iv) and (v)                (4) (iii), (iv) and (v)
Answer: 2
4.         From the list of the effective teaching behaviours, identify those which are called key behaviours.
(i) Direct, audible and oral delivery to all students.
(ii) Encouraging students to elaborate on an answer.
(iii) Warm and nurturing relationships with learners.
(iv) Varying modes of presentation.
(v) Preventing misbehaviour with a minimum of class disruption.
(vi) Organising what is to come and summarising what has gone before.
Select your answer from the options given below:
(1) (i), (iv) and (v)                 (2) (i), (ii) and (iii)
(3) (ii), (iii) and (iv)                (4) (iv), (v) and (vi)
Answer: 1
5.         To organize discussion method in teaching effectively, which of the following conditions should be met?
(a) Topic be easy
(b) Topic be declared in advance
(c) Topic of common interest
(d) Availability of more than one teacher
(e) Language facility of participants
Select appropriate answer from the options given below:
(1) (b), (c) and (e)                (2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b) and (e)                (4) (c), (d) and (e)
Answer: 1
6.         In which of the following research studies interpretation and meaning get more attention than formulation of generalisations?
(i) Historical studies              (ii) Survey studies
(iii) Philosophical studies                 (iv) Ethnographic studies
(v) Hypothetico – deductive studies                     (vi) Ex-post facto studies
Choose your answer from the options given below:
(1) (i), (ii) and (iii)                 (2) (iv), (v) and (vi)
(3) (ii), (iv) and (v)                (4) (i), (iii) and (iv)
Answer: 4
7.         Bibliography given in a research report
(1) Helps those interested in further research.
(2) Shows the vast knowledge of the researcher.
(3) Makes the report authentic.
(4) Is an optional part of the report.
Answer: 1
8.         Which of the following is a plagiarism checking website?
(1) http://go.turnitin.com                           (2) http://www.researchgate.com
(3) http://www.editorial.elsevier.com          (4) http://www.grammarly.com
Answer: 1, 4
9.         Through which research method, the manipulation of an independent variable and its effect on dependent variable is examined with reference to a hypothesis under controlled conditions?
(1) Ex-post facto research              (2) Descriptive research
(3) Case study research                 (4) Experimental research
Answer: 4
10.     Which of the following statements explains the concepts of inclusive teaching?
(1) Teacher facilitates the learning of the gifted students.
(2) Teacher facilitates the learning of the weak students.
(3) Teacher takes support of parents of the students to make them learn.
(4) Teacher makes the students of different backgrounds to learn together in the same
class.
Answer: 4

Post a comment

0 Comments