NTA UGC NET General Paper I July 2018 (22-07-2018) - Part 5

41.       Sustainable Development Goals (SDGs) are formally known as
(1) Transforming Our World : 2030 Agenda
(2) Sustainable Living For All : 2022 Agenda
(3) Life Of Dignity For All : 2022 Agenda
(4) One Planet, One People : 2030 Agenda
Answer: 1
42.       An earthquake of a magnitude in the range of 6·0 – 6·9 on the Richter Scale is considered
(1) Moderate     (2) Strong
(3) Major            (4) Great
Answer: 2
43.       Frequent episodes of dense smog in winter season in the National Capital Region (NCR) can be attributed to
(i) stubble burning
(ii) biomass burning in rural households
(iii) transport
(iv) transboundary movement of pollutants
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i) and (iii)
(2) (i), (ii) and (iii)
(3) (i), (iii) and (iv)
(4) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: 4
44.       Municipal Solid Waste (MSW) comprises of
(i) Household waste
(ii) Sanitation residue
(iii) Waste from streets
(iv) Construction and demolition debris
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i), (ii) and (iii)         (2) (i) and (iii)
(3) (i), (iii) and (iv)        (4) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: 4
45.       As per the Indian Government’s target for exploiting renewable energy sources, the percentage share of solar and wind energy in the total power generation from renewable energy sources by the year 2022 will be about
(1) ~ 91·43%     (2) ~ 57·14%
(3) ~ 50%           (4) ~ 60%
Answer: 1
46.       The mandate of the University Grants Commission (UGC) includes
(i) disbursing grants to Universities and colleges
(ii) recognising and monitoring technical institutions
(iii) funding research centres in Universities
(iv) managing various scholarship programmes
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i), (ii) and (iv)         (2) (i), (iii) and (iv)
(3) (i), (ii) and (iii)         (4) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: 2
47.       Which one of the following States is going to have India’s first National Rail and Transportation University?
(1) Uttar Pradesh         (2) Maharashtra
(3) Bihar                        (4) Gujarat
Answer: 4
48.       The Citizen’s Charter is an instrument which seeks to make an organisation
(i) Transparent
(ii) Accountable
(iii) Formal
(iv) Accessible
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i) and (iii)
(2) (i), (ii) and (iii)
(3) (i), (ii) and (iv)
(4) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: 3
49.       The Chief Minister of a State is not eligible to vote in the Presidential election, if
(1) he/she himself/herself is a candidate
(2) he/she is a caretaker Chief Minister
(3) he/she has a criminal case pending against him/her
(4) he/she is a nominated member of the State Legislative Assembly
Answer: 4
50.    In the QS World Rankings (2018), which of the following Indian Universities is/are among the top 500 Universities?
(i) University of Delhi
(ii) University of Hyderabad
(iii) Banaras Hindu University
(iv) Jawaharlal Nehru University
Choose the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (i) only                      (2) (i), (ii) and (iv)
(3) (i), (ii) and (iii)         (4) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: 1

Post a comment

0 Comments