NTA UGC NET General Paper I December 2019 (04-12-2019) - Part 2

11.         Which of the following Hetwabhasa (fallacy) is involved in the argument, “Sound is element because it is caused”?
(1) Viruddha or contradictory middle
(2) Satpratipaksa or inferentially contradicted middle
(3) Sadhyasama or the unproved middle
(4) Badhita or non-inferentially contradicted middle
Answer: 1
12.         Consider the following argument:
Statements:    Some chairs are curtains.
All curtains are bed sheets.
Conclusion:    Some chairs are bed sheets.
What is the Mood of the above proposition?
(1) IAI              (2) IAA
(3) IIA              (4) AII
Answer: 1
13.         In which of the following types of learning materials, the presentation is highly structured and individualised?
(1) Textbooks prescribed by the universities
(2) Journals and the articles recommended for readings
(3) Writings of great thinkers selected for reflective readings
(4) Programmed instructional and modular learning material
Answer: 4
14.         Which of the following types of assessment is conducted periodically with an eye on standards?
(1) Formative assessment              (2) Summative assessment
(3) Portfolio assessment                 (4) Performance assessment
Answer: 2
15.         In which of the following formats ‘Chapter scheme’ of the document has to be formally approved by a research degree committee in the university?
(1) Thesis/dissertation                    (2) Seminar papers
(3) Research articles                      (4) Research monographs
Answer: 1
16.         A researcher intends to make use of ICT in his/her research. What considerations should weigh most in such a decision?
(a) Appropriateness of the tool used
(b) Cost involved in procuring it
(c) Availability of tools in the department where research is to be undertaken
(d) Willingness of his/her supervisor to offer help
(e) The company from which the ICT equipment has been procured
Choose your answer from the following options:
(1) (a), (b) and (c)                (2) (c), (d) and (e)
(3) (a), (c) and (d)                (4) (b), (c) and (e)
Answer: 1
17.         A verbal communication technique used in teaching is
(1) Slow expression of words
(2) Varying the speed of voice and tone
(3) Presentation without pause
(4) Resorting to semantic jugglery
Answer: 2
18.         Which of the following statements differentiate teaching from learning?
(a) Teaching is a social act while learning is a personal act
(b) Teaching implies learning
(c) Teaching is like selling while learning is like buying
(d) Teaching can occur without learning taking place
(e) In teaching, influence is directed towards learning and learner, while in learning it is usually towards oneself
Choose the correct answer from the following options:
(1) (a), (c) and (e)                (2) (a), (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)                (4) (c), (d) and (e)
Answer: 1
19.         When there is an animated discussion between a teacher and his or her students in the classroom, it can be classified as:
(1) Horizontal communication          (2) Mechanical communication
(3) Linear communication               (4) Categorical communication
Answer: 1
20.     What is the exact equivalent discount of three successive discounts of 10%, 15% and
20% by sale of an article?
(1) 35.8%                  (2) 38.5%
(3) 35.5%                  (4) 38.8%
Answer: 4

Post a comment

0 Comments