Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 15 May 2019

NTA UGC NET General Paper I December 2018 - Part 2

Read the passage carefully and answer questions 11 to 15:
Today, in the digital age, who owns information owns the future. In this digital world, we face a fundamental choice between open and closed. In an open world information is shared by all freely available to everyone. In a closed world information is exclusively owned and controlled by a few. Today, we live in a closed world a world of extraordinary and growing concentrations in power and wealth. A world where innovation is held back and distorted by the dead hand of monopoly; where essential medicines are affordable only to the rich, where freedom is threatened by manipulation, exclusion and exploitation; and each click you make, every step you take, they will be watching you. By contrast, in an open world all of us would be enriched by the freedom to use, enjoy and build on everything from statistics and research to newspaper stories and books, from software and films to music and medical fomulae. In an open world, we would pay innovators and creators more and more fairly, using market-driven remuneration rights in place of intellectual property monopoly rights. As they have improved, digital technologies have taken on ever more of the tasks that humans used to do, from manufacturing cars to scheduling appointments. And in the next few decades, artificial intelligence may well be not only driving our cars for us but drafting legal contracts and performing surgery. On the face of it, we have much to gain if machines can spare us tedious or routine tasks and perform them with greater accuracy. The danger, though, is that robots run on information-software, data algorithms and at present the ownership of this sort of information is unequal. And because it is protected by our closed system of intellectual property rights.
11.       How will an open world function?
(1) With limited choices
(2) Information is available to everyone
(3) Information is exclusive
(4) Information is controlled
Answer: 2
12.       Which of these characteristics of a closed world?
(a) Concentration in power and wealth increases
(b) Innovation is controlled
(c) Only the rich have access to medicines
(d) Freedom is manipulated
(e) Information is shared by all
(f) Creativity is recognised
Code:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (b), (c), (d) and (e)
(3) (c), (d), (e) and (f)
(4) (d), (e), (f) and (a)
Answer: 1
13.       What is the status of intellectual property rights in an open world?
(1) They are monopoly rights
(2) Medical formulae are restricted
(3) Replaced by remuneration rights
(4) Protected proprietorial rights
Answer: 3
14.       What is impact of digital technologies on the present day world?
(1) Creativity is sidelined
(2) Mechanical accuracy is distorted
(3) Tedious tasks see an upward trend
(4) Human tasks are performed by machines
Answer: 4
15.       The crux of the passage contains the following statements:
(a) Digital technology is dangerous
(b) Those who own information will own the future
(c) Artificial intelligence will do the human tasks
(d) Monopoly of digital technology has led to unequal ownership of information
(e) Intellectual property rights should be protected in an open world
(1) (a), (b) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (c), (d) and (e)
(4) (d), (e) and (a)
Answer: 2
16.       In verbal communication, words act as:
(1) Fillers
(2) Decoratives
(3) Symbols
(4) Passive barriers
Answer: 3
17.       Modern educational communication is described as:
(1) Teleologic
(2) Non-distributive
(3) Un-approximate
(4) Telescopic
Answer: 1
18.       Effective classroom communication would help students internalise:
(a) Knowledge             (b) Subject matter
(c) Articulation (d) Language felicity
(e) Non-responsiveness (f) Modalities of resistance
Code:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (b), (c), (d) and (e)
(3) (c), (d), (e) and (f)
(4) (a), (d), (e) and (f)
Answer: 1
19.       The challenging behaviours of students as related to communication are:
(a) Purposive challenges       (b) Critical challenges
(c) Procedural challenges     (d) Evaluation challenges
(e) Practicality challenges     (f) Power challenges
Code:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (b), (c), (d) and (f)
(3) (c), (d), (e) and (f)
(4) (d), (e), (f) and (a)
Answer: 3
20.    Classroom communication has a basis in:
(1) Audience fragmentation
(2) Non-informative cues
(3) Attention diversion
(4) Intensive listener focus
Answer: 4

6 comments:


  1. Thanks a lot for sharing us about this update. Hope you will not get tired on making posts as informative as this. 

    ReactJS Online Training

    ReplyDelete
  2. I love the blog. Great post. It is very true, people must learn how to learn before they can learn. lol i know it sounds funny but its very true. . .

    Tableau online training

    ReplyDelete
  3. It's interesting that many of the bloggers to helped clarify a few things for me as well as giving.Most of ideas can be nice content.The people to give them a good shake to get your point and across the command
    msbi online training

    ReplyDelete
  4. I appreciate your efforts because it conveys the message of what you are trying to say. It's a great skill to make even the person who doesn't know about the subject could able to understand the subject . Your blogs are understandable and also elaborately described. I hope to read more and more interesting articles from your blog. All the best.
    Sql server dba online training

    ReplyDelete
  5. Nice post. By reading your blog, i get inspired and this provides some useful information. Thank you for posting this exclusive post for our vision..
    Oracle DBA Online Training

    ReplyDelete
  6. Difficult to read? Write down the URLs of several Web sites that you do not like with a short explanation as to why you don't like them on your "What I Don't Like" worksheet. Natalia

    ReplyDelete