Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 15 May 2019

NTA UGC NET General Paper I December 2018 - Part 1

TEST DATE: 20-12-2018
1.       Which among the following best describes emotional intelligence as a learner characteristic?
(a) Recognise their own and other people’s emotions.
(b) Expressing their emotions strongly
(c) Use emotional information to guide thinking and behaviour
(d) Good observation, scientific thinking and deductive reasoning
(e) Adjusting emotions to adapt to environments
(f) Being creative and open to diverse viewpoints
Code:
(1) (a), (d) and (f)
(2) (c), (e) and (f)
(3) (a), (c) and (e)
(4) (b), (d) and (e)
Answer: 3
2.       Which among the following can best be used as an asynchronous teaching aid?
(a) Skype                       (b) Blog
(c) Facebook post        (d) Online chat
(e) Email                        (f) Google Hangout
Code:
(1) (a), (c) and (f)
(2) (c), (e) and (f)
(3) (a), (b) and (c)
(4) (b), (c) and (e)
Answer: 4
3.       The goal of formative assessment is to:
(1) Promote student to next level.
(2) Monitor student learning to provide ongoing feedback
(3) Compare student learning against a standard or benchmark
(4) Form a group of students on the basis of their learning
Answer: 2
4.       In a school, in which there are large number of failures, you may like to develop test for eliminating those who are likely to have substantial difficulties in meeting the academic goals of teaching. For this you need to develop test which should be able to predict the individual’s ability or readiness to undertake the study of a school subject successfully. What is the name of such tests?
(1) Prognostic tests
(2) Achievement tests
(3) Attitude tests
(4) Analytical tests
Answer: 1
5.       In teaching learning context, results of an evaluation are useful to teachers in various ways. Which among the following is most important use for a teacher?
(1) planning instruction and knowing the effectiveness of the teaching strategies used by them.
(2) getting information about student’s study interests
(3) to decide placement of students in other institutions
(4) to identify home influence on students.
Answer: 1
6.       The characteristics of scientific method of research are:
(a) Empiricism (b) Objectivity
(c) Systematic   (d) Secretive
(e) Security related (f) Predictive
(1) (a), (b), (d) and (e)
(2) (c), (d), (e) and (f)
(3) (d), (e), (f) and (a)
(4) (a), (b), (c) and (f)
Answer: 4
7.       In a research setting, participants may act differently because they think they are getting special attention. This reaction of treatment group to the special attention rather than the treatment itself is called as:
(1) Hawthrone effect
(2) Attention defict
(3) Jung effect
(4) Marlov effect
Answer: 1
8.       When a reviewer reviews a research article without knowing the author’s name, it is referred to as:
(1) Anonymous review
(2) Behind-the curtain review
(3) Blind review
(4) Uncategorised review
Answer: 3
9.       The kind of numbers which do not represent amounts but instead represent kind (different qualities, types or categories) are called as:
(1) Nominal
(2) Ordinal
(3) Prime
(4) Absolute
Answer: 1
10.    Poster sessions in research conferences provide better opportunities for:
(1) Formal speeches
(2) Display of common interest
(3) Focus group discussions
(4) Inter-personal interactions
Answer: 4

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment