Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Thursday, 16 May 2019

NTA UGC NET General Paper I December 2018 - Part 3

21.       If FACE is coded as HCEG, then the code for HIGH will be:
(1) BEFB
(2) ZXYZ
(3) KHIK
(4) JKIJ
Answer: 4
22.       The next number in the series 12, 15, 21, 33, 57, ......, is:
(1) 95
(2) 107
(3) 97
(4) 105
Answer: 4
23.       The next term in the letter series DY, JX, OW, SV, VU, ......... is:
(1) WV
(2) XT
(3) XS
(4) YT
Answer: 2
24.       Which of these words is different from the rest?
(1) Tall
(2) Huge
(3) Thin
(4) Sharp
Answer: 4
25.       Ram said to Shyam, “That girl playing with the doll, is the younger of the two daughters of my father’s wife”.
How is the girl playing with the doll is related to Ram?
(1) Sister
(2) Aunty
(3) Sister-in-law
(4) Cousin
Answer: 1
26.       In which of the following instances, deductive argument is invalid?
(1) When its premises and conclusion are all false
(2) When its premises and conclusion are all true
(3) When its premises are true but conclusion is false
(4) When its premises are false and conclusion is true
Answer: 3
27.       The reasoning which would be helpful in seeking new knowledge of facts about the world is:
(1) Demonstrative
(2) Deductive
(3) Inductive
(4) Speculative
Answer: 3
28.       Given below are two premises with four conclusions drawn from them (taking singly or together). Which of the following conclusions could be validly drawn from the premises?
Premises:         (i) All cats are animals
(ii) Birds are not cats
Conclusions: (a) Birds are not animals
(b) Cats are not Birds
(c) All animals are cats
(d) Some animals are cats
Select the correct answer from the code given below:
Code:
(1) (a), (b) and (d)
(2) (b) and (d)
(3) (a) and (c)
(4) (b), (c) and (d)
Answer: 1
29.       Inductive argument proceeds from:
(1) Particulars to Particulars
(2) Particulars to Universals
(3) Universals to Particulars
(4) Universals to Universals
Answer: 2
30.    Among the following statements, two are contradictory to each other.
Statements:
(a) All men are humans
(b) Some men are humans
(c) Some men are not humans
(d) No men are humans
Select the code that represents them:
Code:
(1) (a) and (b)
(2) (a) and (d)
(3) (a) and (c)
(4) (b) and (c)
Answer: 3

No comments:

Post a Comment