Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Sunday, 3 June 2018

UGC NET Solved Computer Science Paper III June 2014 - Part 5

41.       The reverse polish notation equivalent to the infix expression
((A + B) * C + D)/(E + F + G)
(A) A B + C * D + EF + G + /
(B) A B + C D * + E F + G + /
(C) A B + C * D + E F G + +/
(D) A B + C * D + E + F G + /
Answer: A
42.       The output of a sequential circuit depends on
(A) present input only
(B) past input only
(C) both present and past input
(D) past output only
Answer: C
43.       A byte addressable computer has a memory capacity of 2 m Kbytes and can perform 2 n operations. An instruction involving 3 operands and one operator needs a maximum of
(A) 3m bits        
(B) m + n bits
(C) 3m + n bits
(D) 3m + n + 30 bits
Answer: D
44.       Which of the following flip-flops is free from race condition?
(A) T flip-flop
(B) SR flip-flop
(C) Master-slave JK flip-flop
(D) None of the above
Answer: C
45.       One of the main features that distinguish microprocessor from micro-computers is
(A) words are usually larger in microprocessors.
(B) words are shorter in microprocessors.
(C) microprocessor does not contain I/O devices.
(D) None of the above.
Answer: C
46.       The output generated by the LINUX command :
$ seq 1 2 10
will be
(A) 1 2 10
(B) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(C) 1 3 5 7 9
(D) 1 5 10
Answer: C
47.       All the classes necessary for windows programming are available in the module :
(A) win.txt
(B) win.main
(C) win.std
(D) MFC
Answer: A
48.       Windows 32 API supports
(A) 16-bit Windows
(B) 32-bit Windows
(C) 64-bit Windows
(D) All of the above
Answer: D
49.       Superficially the term “object-oriented”, means that, we organize software as a
(A) collection of continuous objects that incorporates both data structure and behaviour.
(B) collection of discrete objects that incorporates both discrete structure and behaviour.
(C) collection of discrete objects that incorporates both data structure and behaviour.
(D) collection of objects that incorporates both discrete data structure and behaviour.
Answer: C
50.    The “part-whole”, or “a-part-of”, relationship in which objects representing the components of something associated with an object representing the entire assembly is called as
(A) Association
(B) Aggregation
(C) Encapsulation
(D) Generalisation
Answer: B


No comments:

Post a Comment