Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 1 June 2018

UGC NET Solved Computer Science Paper III June 2014 - Part 3

21.       Which one of the following is not a key process area in CMM level 5?
(A) Defect prevention
(B) Process change management
(C) Software product engineering
(D) Technology change management
Answer: C
22.       Consider the following relational schemas for a library database :
Book (Title, Author, Catalog_no, Publisher, Year, Price)
Collection(Title, Author, Catalog_no)
with the following functional dependencies :
I. Title, Author ® Catalog_no
II. Catalog_no ® Title, Author, Publisher, Year
III. Publisher, Title, Year ® Price
Assume (Author, Title) is the key for both schemas. Which one of the following is true?
(A) Both Book and Collection are in BCNF.
(B) Both Book and Collection are in 3NF.
(C) Book is in 2NF and Collection in 3NF.
(D) Both Book and Collection are in 2NF.
Answer: C
23.       Specialization Lattice stands for
(A) An entity type can participate as a subclass in only one specialization.
(B) An entity type can participate as a subclass in more than one specialization.
(C) An entity type that can participate in one specialization.
(D) An entity type that can participate in one generalization.
Answer: B
24.       Match the following :
List – I
a. Timeout ordering protocol
b. Deadlock prevention
c. Deadlock detection
d. Deadlock recovery
List – II
i. Wait for graph
ii. Roll back
iii. Wait-die scheme
iv. Thomas Write Rule
Codes :
      a   b   c   d
(A) iv   iii  i     ii
(B) iii   ii   iv   i
(C) ii    i   iv   iii
(D) iii   i   iv   iii
Answer: A
25.       Consider the schema R = {S, T, U, V} and the dependencies S ® T, T ® U, U ® V and V ® S If R = (R1 and R2) be a decomposition such that R1 Ç R2 = f then the decomposition is
(A) not in 2NF
(B) in 2NF but not in 3NF
(C) in 3NF but not in 2NF
(D) in both 2NF and 3NF
Answer: D
26.       Which one of the following is not a Client-Server application?
(A) Internet chat
(B) Web browser
(C) E-mail
(D) Ping
Answer: B
27.       Which of the following concurrency protocol ensures both conflict serializability and freedom from deadlock :
I. 2-phase locking
II. Time phase ordering
(A) Both I & II    (B) II only
(C) I only           (D) Neither I nor II
Answer: B
28.       Match the following :
List – I                           List – II
a. Expert systems        i. Pragmatics
b. Planning                   ii. Resolution
c. Prolog                        iii. Means-end analysis
d. Natural language
processing                    iv. Explanation facility
Codes :
      a    b   c   d
(A) iii   iv   i    ii
(B) iii   iv   ii    i
(C) i    ii    iii   iv
(D) iv  iii    ii    i
Answer: D
29.       STRIPS addresses the problem of efficiently representing and implementation of a planner. It is not related to which one of the following?
(A) SHAKEY
(B) SRI
(C) NLP
(D) None of these
Answer: C
30.    Slots and facets are used in
(A) Semantic Networks
(B) Frames
(C) Rules
(D) All of these
Answer: B

No comments:

Post a Comment