Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 17 March 2018

UGC NET Computer Science and Applications Paper III December 2012 - Part 7

61.       Which one is a collection of templates and rules?
(A) XML
(B) CSS
(C) DHTML
(D) XSL
Answer: D
Explanation:
XSL is a language for expressing style sheets. An XSL style sheet is, like with CSS, a file that describes how to display an XML document of a given type. XSL shares the functionality and is compatible with CSS2 (although it uses a different syntax).
62.       A program P calls two subprograms P1 and P2. P1 can fail 50% times and P2 40% times. Then P can fail
(A) 50%
(B) 60%
(C) 10%
(D) 70%
Answer: D
Explanation:
1 - (1 - 0.5)(1 - 0.4) = 1 - 0.3 = 0.7 = 70%
63.       Third normal form is based on the concept of ………….
(A) Closure Dependency
(B) Transitive Dependency
(C) Normal Dependency
(D) Functional Dependency
Answer: B
64.       If the Fourier transform of the function f(x, y) is F(m, n), then the Fourier transform of the function f(2x, 2y) is :
Answer: A
65.       …………… establishes information about when, why and by whom changes are made in a software.
(A) Software Configuration Management.
(B) Change Control.
(C) Version Control.
(D) An Audit Trail.
Answer: D
66.       Match the following with respect to HTML tags and usage.
List - I
a. CITE
b. EM
c. VAR
d. SAMP
List - II
1. Italic representation
2. Represents output from programmes
3. Represents to other source
4. Argument to a programme
Codes :
      a   b   c   d
(A) 3   1   4   2
(B) 2   3   1   4
(C) 4   2   3   1
(D) 1   3   4   1
Answer: A
Explanation:
The <cite> tag defines the title of a work (e.g. a book, a song, a movie, etc.). The cite attribute specifies the source of a quotation.
The <em> tag is a phrase tag. It renders as emphasized text. Browsers, by default, italicize the text found within the <em> tag.
The <var> tag is a phrase tag. It defines a variable.
The samp element represents (sample) output from a program or computing system.
67.       An expert system shell is an expert system without
(A) domain knowledge
(B) explanation facility
(C) reasoning with knowledge
(D) all of the above
Answer: A
68.       An example of a dictionary-based coding technique is
(A) Run-length coding
(B) Huffman coding
(C) Predictive coding
(D) LZW coding
Answer: D
Explanation:
LZW is a "dictionary"-based compression algorithm. This means that instead of tabulating character counts and building trees (as for Huffman encoding), LZW encodes data by referencing a dictionary. Thus, to encode a substring, only a single code number, corresponding to that substring's index in the dictionary, needs to be written to the output file.
Typically, you can expect LZW to compress text, executable code, and similar data files to about one-half their original size.
69.       Which is the method used to retrieve the current state of a check box?
(A) get State()
(B) put State()
(C) retrieve State()
(D) write State()
Answer: A
70.    Referential integrity is directly related to
(A) Relation key
(B) Foreign key
(C) Primary key
(D) Candidate key
Answer: B


No comments:

Post a Comment