Saturday, 27 December 2014

UGC NET Computer Science and Applications Paper III December 2012 - Part 2

41.       Consider a system having m resources of the same type. These resources are shared by 3 processes A, B and C which have peak demands of 3, 4 and 6 respectively. For what value of m deadlock will not occur?
(A) 7                   (B) 9
(C) 10                 (D) 13
Answer: D
42.       The grammar ‘G1’ S→OSO|ISI|0|1|ϵ and the grammar ‘G2’ is
S→as|asb|X, X→Xa|a.
Which is the correct statement ?
(A) G1 is ambiguous, G2 is unambiguous
(B) G1 is unambiguous, G2 is ambiguous
(C) Both G1 and G2 are ambiguous
(D) Both G1 and G2 are unambiguous
Answer: B
43.       Consider n processes sharing the CPU in round robin fashion. Assuming that each process switch takes s seconds. What must be the quantum size q such that the overhead resulting from process switching is minimized but, at the same time each process is guaranteed to get its turn at the CPU at least every t seconds ?












Answer: B
44.       The Default Parameter Passing Mechanism is called as
(A) Call by Value         (B) Call by Reference
(C) Call by Address     (D) Call by Name
Answer: A
45.       Which of the following regular expression identities are true ?
(A) (r+s)*=r*s*
(B) (r+s)*=r*+s*
(C) (r+s)*=(r*s*)*
(D) r*s*=r*+s*
Answer: C
46.       Two graphs A and B are shown below :
Which one of the following statement is true ?
(A) Both A and B are planar.
(B) Neither A nor B is planar.
(C) A is planar and B is not.
(D) B is planar and A is not.
Answer: A
47.       The minimum number of states of the non-deterministic finite automation which accepts the language
{ababn|n≥0}U{aban|n≥0} is
(A) 3                   (B) 4
(C) 5                   (D) 6
Answer: C
48.       Functions defined with class name are called as
(A) Inline function       (B) Friend function
(C) Constructor                        (D) Static function
Answer: C
49.       Let f be the fraction of a computation (in terms of time) that is parallelizable, P the number of processors in the system, and sp the speed up achievable in comparison with sequential execution – then the sp can be calculated using the relation :












Answer: C

50.    Which of the following definitions generates the same Language as L, where L={WWR|Wϵ{a,b}*}
(A) S→asb|bsa|ϵ
(B) S→asa|bsb|ϵ
(C) S→asb|bsa|asa|bsb|ϵ
(D) S→asb|bsa|asa|bsb
Answer: B
51.    Suppose there are logn sorted lists of n logn elements each. The time complexity of producing a sorted list of all these elements is (use heap data structure)
(A) O(n log logn)
(B) θ(n logn)
(C) Ω(n logn)
(D) Ω(n3/2)
Answer: A
52.    Consider the program below in a hypothetical programming language which allows global variables and a choice of static or dynamic scoping
int i;
program Main()
{
i=10;
call f();
}
procedure f()
{
int i=20;
call g();
}
procedure g()
{
print i;
}
Let x be the value printed under static scoping and y be the value printed under dynamic scoping. Then x and y are
(A) x=10, y=20
(B) x=20, y=10
(C) x=20, y=20
(D) x=10, y=10
Answer: D
53.    If the parse tree of a word w generated by a Chomsky normal form grammar has no path of length greater than i, then the word w is of length
(A) no greater than 2i+1
(B) no greater than 2i
(C) no greater than 2i–1
(D) no greater than i
Answer: C
54.    The Object Modelling Technique (OMT) uses the following three kinds of model to describe a system
(A) Class Model, Object Model and Analysis Model.
(B) Object Model, Dynamic Model, and Functional Model.
(C) Class Model, Dynamic Model and Functional Model.
(D) Object Model, Analysis Model and Dynamic Model.
Answer: B
55.    The factors that determine the quality of a software system are
(A) correctness, reliability
(B) efficiency, usability, maintainability
(C) testability, portability, accuracy, error tolerances, expandability, access control, audit.
(D) All of the above
Answer: D
56.    If a relation with a Schema R is decomposed into two relations R1 and R2 such that (R1ᴗR2)=R1 then which one of the following is to be satisfied for a lossless joint decomposition (→ indicates functional dependency)
(A) (R1∩R2)→R1 or R1∩R2→R2
(B) R1∩R2→R1
(C) R1∩R2→R2
(D) R1∩R2→R1 and R1∩R2→R2
Answer: A
57.    Given the following statements :
(i) Recursive enumerable sets are closed under complementation.
(ii) Recursive sets are closed under complementation.
Which is/are the correct statements ?
(A) only (i)
(B) only (ii)
(C) both (i) and (ii)
(D) neither (i) nor (ii)
Answer: B
58.    Skolmization is the process of
(A) bringing all the quantifiers in the beginning of a formula in FDL.
(B) removing all the universal quantifiers.
(C) removing all the existential quantifiers.
(D) all of the above.
Answer: C
59.    Which level of Abstraction describes how data are stored in the data base ?
(A) Physical level                    (B) View level
(C) Abstraction level               (D) Logical level
Answer: A
60.    The transform which possesses the “multi-resolution” property is
(A) Fourier transform
(B) Short-time-Fourier transform
(C) Wavelet transform
(D) Karhunen-Loere transform
Answer: C
61.    Which one is a collection of templates and rules ?
(A) XML             (B) CSS
(C) DHTML       (D) XSL
Answer: D
62.    A program P calls two subprograms P1 and P2. P1 can fail 50% times and P2 40% times. Then P can fail
(A) 50%             (B) 60%
(C) 10%             (D) 70%
Answer: D
63.    Third normal form is based on the concept of ………….
(A) Closure Dependency
(B) Transitive Dependency
(C) Normal Dependency
(D) Functional Dependency
Answer: B
64.    If the Fourier transform of the function f(x, y) is F(m, n), then the Fourier transform of the function f(2x, 2y) is :












Answer: A
65.    …………… establishes information about when, why and by whom changes are made in a software.
(A) Software Configuration Management.
(B) Change Control.
(C) Version Control.
(D) An Audit Trail.
Answer: D
66.    Match the following with respect to HTML tags and usage.
a. CITE              1. Italic representation
b. EM                 2. Represents output from programmes
c. VAR               3. Represents to other source
d. SAMP            4. Argument to a programme
Codes :
      a   b   c   d
(A) 3   1   4   2
(B) 2   3   1   4
(C) 4   2   3   1
(D) 1   3   4   1
Answer: A
67.    An expert system shell is an expert system without
(A) domain knowledge
(B) explanation facility
(C) reasoning with knowledge
(D) all of the above
Answer: A
68.    An example of a dictionary-based coding technique is
(A) Run-length coding
(B) Huffman coding
(C) Predictive coding
(D) LZW coding
Answer: D
69.    Which is the method used to retrieve the current state of a check box ?
(A) get State()               (B) put State()
(C) retrieve State()       (D) write State()
Answer: A
70.    Referential integrity is directly related to
(A) Relation key                       (B) Foreign key
(C) Primary key                        (D) Candidate key
Answer: B
71.    You are given four images represented as
The value of entropy is maximum for image
(A) I1                   (B) I2
(C) I3                   (D) I4
Answer: C
72.    A cryptarithmetic problem of the type
SEND
+ MORE
MONEY
Can be solved efficiently using
(A) depth first technique
(B) breadth first technique
(C) constraint satisfaction technique
(D) bidirectional technique
Answer: C
73.    Match the following :
a. Supervised learning           1. The decision system receives rewards
for its action at the end of a sequence of steps.
b. Unsupervised learning      2. Manual labels of inputs are not used.
c. Reinforcement learning     3. Manual labels of inputs are used.
d. Inductive learning               4. System learns by example
Codes :
      a   b   c   d
(A) 1   2   3   4
(B) 2   3   1   4
(C) 3   2   4   1
(D) 3   2   1   4
Answer: D
74.    A* algorithm is guaranteed to find an optimal solution if
(A) h' is always 0.
(B) g is always 1.
(C) h' never overestimates h.
(D) h' never underestimates h.
Answer: C
75.    Let θ(x, y, z) be the statement “x+y=z” and let there be two quantifications given as
(i) x y Z θ(x, y, z)
(ii) Z x y θ(x, y, z)
Where x, y, z are real numbers. Then which one of the following is correct ?
(A) (i) is true and (ii) is true.
(B) (i) is true and (ii) is false.
(C) (i) is false and (ii) is true.
(D) (i) is false and (ii) is false.
Answer: B

  Part 1   Part 2 

1 comment:

UGC NET Computer Science

Computer GK App