Saturday, 27 December 2014

UGC NET Computer Science and Applications Paper III December 2012 - Part 1

1.       Eco system is a Frame work for
(A) Building a Computer System
(B) Building Internet Market
(C) Building Offline Market
(D) Building Market
Answer: B
2.       The efficiency (E) and speed up (sp) for Multiprocessor with p processors satisfies :
(A) E≤p and sp≤p
(B) E≤1 and sp≤p
(C) E≤p and sp≤1
(D) E≤1 and sp≤1
Answer: B
3.       Match the following :
List – I                           List – II
a. Critical region          1. Hoares Monitor
b. Wait/signal               2. Mutual exclusion
c. Working set              3. Principal of locality
d. Dead lock                 4. Circular wait
Codes :
      a   b   c   d
(A) 2   1   3   4
(B) 1   2   4   3
(C) 2   3   1   4
(D) 1   3   2   4
Answer: A
4.       The technique of temporarily delaying outgoing acknowledgements so that they can be hooked onto the next outgoing data frame is known as
(A) Bit stuffing              (B) Piggy backing
(C) Pipelining               (D) Broadcasting
Answer: B
5.       …………… is process of extracting previously non known valid and actionable information from large data to make crucial business and strategic decisions.
(A) Data Management                        (B) Data base
(C) Data Mining                       (D) Meta Data
Answer: C
6.       The aspect ratio of an image is defined as
(A) The ratio of width to its height measured in unit length.
(B) The ratio of height to width measured in number of pixels.
(C) The ratio of depth to width measured in unit length.
(D) The ratio of width to depth measured in number of pixels.
Answer: A
7.       Which of the following features will characterize an OS as multiprogrammed OS?
(a) More than one program may be loaded into main memory at the same time.
(b) If a program waits for certain event another program is immediately scheduled.
(c) If the execution of a program terminates, another program is immediately scheduled.
(A) (a) only
(B) (a) and (b) only
(C) (a) and (c) only
(D) (a), (b) and (c) only
Answer: D
8.       Using RSA algorithm, what is the value of cipher text C, if the plain text M=5 and p=3, q=11 & d=7 ?
(A) 33                 (B) 5
(C) 25                 (D) 26
Answer: D
9.       You are given an OR problem and a XOR problem to solve. Then, which one of the following statements is true ?
(A) Both OR and XOR problems can be solved using single layer perception.
(B) OR problem can be solved using single layer perception and XOR problem can be solved using self organizing maps.
(C) OR problem can be solved using radial basis function and XOR problem can be solved using single layer perception.
(D) OR problem can be solved using single layer perception and XOR problem can be solved using radial basis function.
Answer: D
10.    Match the following :
List – I                                       List – II
a. Application layer                 1. TCP
b. Transport layer                     2. HDLC
c. Network layer                       3. HTTP
d. Data link layer                      4. BGP
Codes :
      a   b   c   d
(A) 2   1   4   3
(B) 3   4   1   2
(C) 3   1   4   2
(D) 2   4   1   3
Answer: C
11.    The time complexities of some standard graph algorithms are given. Match each algorithm with its time complexity ? (n and m are no. of nodes and edges respectively)
a. Bellman Ford algorithm                 1. O (m log n)
b. Kruskals algorithm              2. O (n3)
c. Floyd Warshall algorithm   3. O(mn)
d. Topological sorting                         4. O(n + m)
Codes :
      a   b   c   d
(A) 3   1   2   4
(B) 2   4   3   1
(C) 3   4   1   2
(D) 2   1   3   4
Answer: A
12.    Let V1 = 2I – J + K and V2 = I + J – K, then the angle between V1 & V2 and a vector perpendicular to both V1 & V2 shall be :
(A) 90 and (–2I+J–3K)
(B) 60 and (2I+J+3K)
(C) 90 and (2I+J–3K)
(D) 90 and (–2I–J+3K)
Answer: D
13.    Consider a fuzzy set A defined on the interval X=[0,10] of integers by the membership Junction
µA(x)=x/(x+2)
Then the α cut corresponding to α=0.5 will be
(A) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(B) {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(C) {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(D) { }
Answer: C
14.    Let T(n) be the function defined by T(n)=1 and T(n)=2T(n/2)+√n, which of the following is TRUE ?
(A) T(n)=O(√n)              (B) T(n)=O(log2n)
(C) T(n)=O(n)                (D) T(n)=O(n2)
Answer: C
15.    In classful addressing, an IP address 123.23.156.4 belongs to …………. class format.
(A) A       (B) B
(C) C      (D) D
Answer: A
16.    The Mandelbrot set used for the construction of beautiful images is based on the following transformation :
xn+1=x2n+z
Here,
(A) Both x & z are real numbers.
(B) Both x & z are complex numbers.
(C) x is real & z is complex.
(D) x is complex & z is real.
Answer: B
17.    Which of the following permutations can be obtained in the output using a stack of size 3 elements assuming that input, sequence is 1, 2, 3, 4, 5 ?
(A) 3, 2, 1, 5, 4
(B) 5, 4, 3, 2, 1
(C) 3, 4, 5, 2, 1
(D) 3, 4, 5, 1, 2
Answer: C
18.    In a Linear Programming Problem, suppose there are 3 basic variables and 2 non-basic variables, then the possible number of basic solutions are
(A) 6                   (B) 8
(C) 10                 (D) 12
Answer: C
19.    Identify the following activation function :
Z, X, Y are parameters
(A) Step function                     (B) Ramp function
(C) Sigmoid function              (D) Gaussian function
Answer: C
20.    The no. of ways to distribute n distinguishable objects into k distinguishable boxes, so that ni objects are placed into box i, i = 1, 2, …. k equals which of the following ?











Answer: C
21.    How many solutions do the following equation have
x1+x2+x3=11
where x1≥1, x2≥2, x3≥3
(A) C(7, 11)       (B) C(11, 3)
(C) C(14, 11)     (D) C(7, 5)
Answer: D
22.    Which provides an interface to the TCP/IP suit protocols in Windows95 and Windows NT ?
(A) FTP Active-X Control
(B) TCP/IP Active-X Control
(C) Calinsock Active-X Control
(D) HTML Active-X Control
Answer: C
23.    What are the final values of Q1 and Q0 after 4 clock cycles, if initial values are 00 in the sequential circuit shown below :
(A) 11                 (B) 10
(C) 01                 (D) 00
Answer: D
24.    If dual has an unbounded solution, then its corresponding primal has
(A) no feasible solution                      (B) unbounded solution
(C) feasible solution                           (D) none of these
Answer: A
25.    The number of distinct bracelets of five beads made up of red, blue, and green beads (two bracelets are indistinguishable if the rotation of one yield another) is,
(A) 243               (B) 81
(C) 51                 (D) 47
Answer: C
26.    Which are the classifications of data used in Mobile Applications?
(A) Private data, User data, Shared data.
(B) Public data, User data, Virtual data.
(C) Private data, Public data, Shared data.
(D) Public data, Virtual data, User data.
Answer: C
27.    In an enhancement of a CPU design, the speed of a floating point unit has been increased by 20% and the speed of a fixed point unit has been increased by 10%. What is the overall speed achieved if the ratio of the number of floating point operations to the number of fixed point operations is 2:3 and the floating point operation used to take twice the time taken by the fixed point operation in original design ?
(A) 1.62              (B) 1.55
(C) 1.85             (D) 1.285
Answer: A
28.    The initial basic feasible solution to the following transportation problem using Vogel’s approximation method is
(A) x11=20, x13=10, x21=20,
x23=20, x24=10, x32=10,
Total cost=180
(B) x11=20, x12=20, x13=10,
x22=20, x23=20, x24=10,
Total cost=180
(C) x11=20, x13=10, x22=20,
x23=20, x24=10, x32=10,
Total cost=180
(D) None of the above
Answer: C
29.    58 lamps are to be connected to a single electric outlet by using an extension board each of which has four outlets. The number of extension boards needed to connect all the light is
(A) 29                 (B) 28
(C) 20                 (D) 19
Answer: D
30.    Match the following with respect to the Mobile Computing Architecture.
a. Downlink control                             1. 100 Mbps
b. Radio communication data rate   2. Residency latency (RL)
c. The average duration of
user’s stay in cell                                 3. Sending data from a BS to MD
d. FDDI bandwidth                              4. 2-Mbps
Codes :
      a   b   c   d
(A) 2   1   4   3
(B) 3   4   2   1
(C) 4   1   2   1
(D) 4   3   1   2
Answer: B
31.    Which of the following flags are set when ‘JMP’ instruction is executed ?
(A) SF and CF              (B) AF and CF
(C) All flags                   (D) No flag is set
Answer: D
32.    A thread is a light weight process. In the above statement, weight refers to
(A) time              (B) number of resources
(C) speed          (D) All the above
Answer: B
33.    The Z-buffer algorithm is used for Hidden surface removal of objects. The maximum number of objects that can be handled by this algorithm shall
(A) Depend on the application
(B) be arbitrary no. of objects
(C) Depend on the memory availability
(D) Depend on the processor
Answer: B
34.    The power set of AUB, where A = {2, 3, 5, 7} and B = {2, 5, 8, 9} is
(A) 256               (B) 64
(C) 16                 (D) 4
Answer: B
35.    In Win32, which function is used to create Windows Applications ?
(A) Win APP     (B) Win API
(C) Win Main    (D) Win Void
Answer: C
36.    Suppose a processor does not have any stack pointer registers, which of the following statements is true ?
(A) It cannot have subroutine call instruction.
(B) It cannot have nested subroutine calls.
(C) Interrupts are not possible.
(D) All subroutine calls and interrupts are possible.
Answer: D
37.    Everything below the system call interface and above the physical hardware is known as ………….
(A) Kernel         (B) Bus
(C) Shell                        (D) Stub
Answer: A
38.    Which is not the correct statement ?
(A) The class of regular sets is closed under homomorphisms.
(B) The class of regular sets is not closed under inverse homomorphisms.
(C) The class of regular sets is closed under quotient.
(D) The class of regular sets is closed under substitution.
Answer: B
39.    When a programming Language has the capacity to produce new datatype, it is called as,
(A) Overloaded Language
(B) Extensible Language
(C) Encapsulated Language
(D) Abstraction Language
Answer: B
40.    Which of the following operating system is better for implementing client-server network?
(A) Windows 95                       (B) Windows 98
(C) Windows 2000                  (D) All of these
Answer: C

  Part 1   Part 2 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App