Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 22 February 2017

UGC NET Computer Science Paper II December 2009 - Part 3 Solved Questions

21.       If the number of leaves in a strictly binary tree is an odd number, then what can you say with full conviction about total number of nodes in the tree?
(A) It is an odd number.
(B) It is an even number.
(C) It cannot be equal to the number of leaves.
(D) It is always greater than twice the number of leaves.
Answer: A
22.       The number of edges in a complete graph of n vertices is
(A) n
(B) n(n – 1)/2
(C) n(n + 1)/2
(D) n2/2
Answer: B
23.       At a hill station, the parking lot is one long drive way snaking up a hill side. Cars drive in and park right behind the car in front of them, one behind another. A car can’t leave until all the cars in front of it have left. Is the parking lot more like
(A) An array
(B) A stack
(C) A queue
(D) A linked list
Answer: C
24.       With regard to linked list, which of the following statement is false?
(A) An algorithm to search for an element in a singly linked list requires 0(n) operations in the worst case.
(B) An algorithm for deleting the first element in a singly linked list requires 0(n) operations in the worst case.
(C) An algorithm for finding the maximum value in a circular linked list requires 0(n) operations.
(D) An algorithm for deleting the middle node of a circular linked list requires 0(n) operations.
Answer: B
25.       A hash function f defined as f(key) = key mod 7, with linear probing used to resolve collisions. Insert the keys 37, 38, 72, 48, 98 and 11 into the table indexed from 0 to 6. What will be the location of 11?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: C

26.       Device on one network can communicate with devices on another network via a
(A) Hub/Switch
(B) Utility server
(C) File server
(D) Gateway
Answer: D
27.       What is the maximum window size in sliding window protocol used in a computer network?
(A) 4
(B) 8
(C) 15
(D) 16
Answer: A
28.       Which of the following are Data Link Layer standard?
1. Ethernet
2. HSSI
3. Frame Relay
4. 10 – Base T
5. Token Ring
(A) 1, 2, 3          
(B) 1, 3, 5
(C) 1, 3, 4, 5     
(D) 1, 2, 3, 4, 5
Answer: C
29.       In case of Bus/Tree topology signal balancing issue is overcome by
(A) Modulation
(B) Polling
(C) Segmentation
(D) Strong transmitter
Answer: C
30.    Match the following :
List-I
(i) Ethernet
(ii) Token Ring
(iii) Cut-through switch
(iv) Spanning tree
List-I
(a) Deterministic
(b) Utilize the full wire speed
(c) Prevent looping
(d) Checking valid address
Codes:
(A) i – d, ii – a, iii – b, iv – c
(B) i – a, ii – d, iii – b, iv – c
(C) i – d, ii – d, iii – c, iv – b
(D) i – d, ii – c, iii – b, iv – a
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

No comments:

Post a Comment