Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 29 April 2016

1.       Which of the following storage media provides sequential access only ?
(A) Floppy disk             (B) Magnetic disk
(C) Magnetic tape        (D) Optical disk
Answer: C
2.       Pick the odd one ……………….
(A) Mouse         (B) Scanner
(C) Printer         (D) Keyboard
Answer: C
3.       Connections to the Internet using a phone line and a modem are called …………… connections.
(A) broadband              (B) dial-up
(C) digital                      (D) None of these
Answer: B
4.       Which type of memory holds only the program and data that the CPU is presently processing ?
(A) CMOS         (B) ROM
(C) RAM                        (D) ASCII
Answer: C
5.       A button that makes character either upper or lower case and numbers to symbols.
(A) monitor        (B) shift key
(C) icon             (D) mouse
Answer: B

6.       Programs designed specifically to address general purpose applications, special purpose applications are called …………..
(A) operating system               (B) system software
(C) application software         (D) management information systems
Answer: C
7.       A series of instructions that tells a computer what to do and how to do. It is called a …………
(A) program                   (B) command
(C) user response       (D) processor
Answer: A
8.       The communications device that allows the computer to access a network is called a ……………. card.
(A) modem        (B) video
(C) sound          (D) network
Answer: D
9.       …………….. is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
(A) A process    (B) Storage
(C) Software     (D) Information
Answer: D
10.    Programs or a set of electronic Instructions that tell a computer what to do.
(A) Menu           (B) Monitor
(C) Hardware    (D) Software
Answer: D


Wednesday, 27 April 2016

1.       Teacher uses visual-aids to make learning:
(A) simple          (B) more knowledgeable
(C) quicker        (D) interesting
Answer: D
2.       The teacher’s role at the higher educational level is to:
(A) provide information to students
(B) promote self-learning in students
(C) encourage healthy competition among students
(D) help students to solve their personal problems
Answer: B
3.       Which one of the following teachers would you like the most:
(A) punctual
(B) having research aptitude
(C) loving and having high idealistic philosophy
(D) who often amuses his students
Answer: B
4.       Micro teaching is most effective for the student-teacher:
(A) during the practice-teaching       (B) after the practice-teaching
(C) before the practice-teaching       (D) none of the above
Answer: A
5.       Which is the least important factor in teaching?
(A) punishing the students
(B) maintaining discipline in the class
(C) lecturing in impressive way
(D) drawing sketches and diagrams on the black-board
Answer: A

6.       To test null hypothesis, a researcher uses:
(A) t test             (B) ANOVA
(C) x2                  (D) factorial analysis
Answer: B
Explanation:
A hypothesis is a speculation or theory based on insufficient evidence that lends itself to further testing and experimentation. With further testing, a hypothesis can usually be proven true or false.
A null hypothesis is a hypothesis that says there is no statistical significance between the two variables in the hypothesis. It is the hypothesis that the researcher is trying to disprove.
An alternative hypothesis simply is the inverse, or opposite, of the null hypothesis.
Analysis of variance (ANOVA) is a collection of statistical models used to analyze the differences among group means and their associated procedures (such as "variation" among and between groups), developed by statistician and evolutionary biologist Ronald Fisher.
7.       A research problem is feasible only when:
(A) it has utility and relevance
(B) it is researchable
(C) it is new and adds something to knowledge
(D) all the above
Answer: D
8.       Bibliography given in a research report:
(A) shows vast knowledge of the researcher
(B) helps those interested in further research
(C) has no relevance to research
(D) all the above
Answer: A
9.       Fundamental research reflects the ability to
(A) Synthesize new ideals
(B) Expound new principles
(C) Evaluate the existing material concerning research
(D) Study the existing literature regarding various topics
Answer: B
10.    The study in which the investigators attempt to trace an effect is known as:
(A) Survey Research              (B) ‘Ex-post Facto’ Research
(C) Historical Research          (D) Summative Research
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

Saturday, 23 April 2016

41.       The most significant impact of volcanic eruption has been felt in the form of :
(A) change in weather            (B) sinking of islands
(C) loss of vegetation              (D) extinction of animals
Answer: A
42.       With absorption and decomposition of CO2 in ocean water beyond desired level, there will be :
(A) decrease in temperature              (B) increase in salinity
(C) growth of phytoplankton              (D) rise in sea level
Answer: C
Explanation:
Phytoplankton are microscopic organisms that live in watery environments, both salty and fresh. Some phytoplankton are bacteria, some are protists, and most are single-celled plants. When conditions are right, phytoplankton populations can grow explosively, a phenomenon known as a bloom. Phytoplankton can also be the harbingers of death or disease. Certain species of phytoplankton produce powerful biotoxins. These toxic blooms can kill marine life and people who eat contaminated seafood.
43.       Arrange column II in proper sequence so as to match it with column I and choose the correct answer from the code given below :
Column I                                   Column II
Water Quality                          pH Value
(a) Neutral                                 (i) 5
(b) Moderately acidic               (ii) 7
(c) Alkaline                               (iii) 4
(d) Injurious                              (iv) 8
Code :
      (a)   (b)   (c)   (d)
(A) (ii)   (iii)   (i)    (iv)
(B) (i)    (iii)   (ii)   (iv)
(C) (ii)   (i)    (iv)  (iii)
(D) (iv)  (ii)   (iii)   (i)
Answer: C
Explanation:
pH is a measure of how acidic/basic water is. The range goes from 0 - 14, with 7 being neutral. pHs less than 7 are acidic, whereas pHs greater than 7 are alkaline (basic).
44.       The maximum emission of pollutants from fuel sources in India is caused by :
(A) Coal                         (B) Firewood
(C) Refuse burning     (D) Vegetable waste product
Answer: B
45.       The urbanisation process accounts for the wind in the urban centres during nights to remain :
(A) faster than that in rural areas
(B) slower than that in rural areas
(C) the same as that in rural areas
(D) cooler than that in rural areas
Answer: B

46.       The University Grants Commission was constituted on the recommendation of :
(A) Dr. Sarvapalli Radhakrishnan Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Sargent Commission
(D) Kothari Commission
Answer: A or C
Explanation:
The University Grants Commission (UGC) of India is a statutory body set up by the Indian Union government in accordance to the UGC Act 1956 under Ministry of Human Resource Development, and is charged with coordination, determination and maintenance of standards of higher education. It provides recognition to universities in India, and disburses funds to such recognised universities and colleges. Its headquarters is in New Delhi, and six regional centres in Pune, Bhopal, Kolkata, Hyderabad, Guwahati and Bangalore.
The first attempt to formulate a national system of education in India came In 1944, with the Report of the Central Advisory Board of Education on Post War Educational Development in India, also known as the Sargeant Report. It recommended the formation of a University Grants Committee, which was formed in 1945 to oversee the work of the three Central Universities of Aligarh, Banaras and, Delhi. In 1947, the Committee was entrusted with the responsibility of dealing with all the then existing Universities. After independence, the University Education Commission was set up in 1948 under the Chairmanship of S. Radhakrishnan and it recommended that the UGC be reconstituted on the general model of the University Grants Commission of the United kingdom.
47.       Which one of the following Articles of the Constitution of India safeguards the rights of Minorities to establish and run educational institutions of their own liking ?
(A) Article 19                 (B) Article 29
(C) Article 30                (D) Article 31
Answer: C
Explanation:
Article 30: Right of minorities to establish and administer educational institutions.
All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.
48.       Match List - I (Institutions) with List - II (Functions) and select the correct answer by using the code given below :
List - I (Institutions)                List - II (Functions)
(a) Parliament                          (i) Formulation of Budget
(b) C & A.G.                              (ii) Enactment of Budget
(c) Ministry of Finance            (iii) Implementation of Budget
(d) Executing Departments    (iv) Legality of expenditure
(v) Justification of Income
Code :
      (a)   (b)   (c)   (d)
(A) (iii)   (iv)  (ii)    (i)
(B) (ii)    (iv)  (i)    (iii)
(C) (v)   (iii)   (iv)  (ii)
(D) (iv)   (ii)   (iii)  (v)
Answer: B
49.       Foundation training to the newly recruited IAS (Probationers) is imparted by :
(A) Indian Institute of Public Administration
(B) Administrative Staff College of India
(C) L.B.S. National Academy of Administration
(D) Centre for Advanced Studies
Answer: C
Explanation:
The Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) is a research and training institute on public policy and public administration in India. It is located in the remote town of Mussoorie, Uttarakhand. The academy's main purpose is to train civil service officers of the three All India Services namely Indian Administrative Service, Indian Police Service and the Indian Forest Service; and all Group-A Central Services.
50.    Electoral disputes arising out of Presidential and Vice-Presidential Elections are settled by:
(A) Election Commission of India     (B) Joint Committee of Parliament
(C) Supreme Court of India               (D) Central Election Tribunal
Answer: C


Wednesday, 20 April 2016

Study the following graph and answer question numbers 31 to 33 :
31.       In the year 2000, which of the following Companies earned maximum percent profit ?
(A) a       (B) b
(C) d       (D) f
Answer: D
32.       In the year 2001, which of the following Companies earned minimum percent profit ?
(A) a       (B) c
(C) d       (D) e
Answer: A
33.       In the years 2000 and 2001, which of the following Companies earned maximum average percent profit ?
(A) f        (B) e
(C) d       (D) b
Answer: A
34.       Human Development Report for ‘each’ of the year at global level has been published by:
(A) UNDP          (B) WTO
(C) IMF              (D) World Bank
Answer: A
Explanation:
The United Nations Development Programme (UNDP) headquartered in New York is the United Nations' global development network. UNDP advocates for change and connects countries to knowledge, experience and resources to help people build a better life. It provides expert advice, training, and grant support to developing countries.
The UNDP Human Development Report Office publishes an annual Human Development Report to measure and analyse developmental progress.
35.       The number of students in four classes A, B, C, D and their respective mean marks obtained by each of the class are given below :
The combined mean of the marks of four classes together will be :
(A) 32                 (B) 50
(C) 20                 (D) 15
Answer: A
Explanation:
Formula to find Combined mean, X’ = (N1X1’ + N2X2’)/N1+N2
Here, Combined mean = (10x20 + 40x30 + 30x50 + 20x15)/(10+40+30+20)
                                        = 3200/100 = 32

36.       LAN stands for :
(A) Local And National           (B) Local Area Network
(C) Large Area Network          (D) Live Area Network
Answer: B
37.       Which of the following statement is correct ?
(A) Modem is a software
(B) Modem helps in stabilizing the voltage
(C) Modem is the operating system
(D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa
Answer: D
38.       Which of the following is the appropriate definition of a computer ?
(A) Computer is a machine that can process information.
(B) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.
(C) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.
(D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information
Answer: B
39.       Information and Communication Technology includes :
(A) On line learning                (B) Learning through the use of EDUSAT
(C) Web Based Learning       (D) All the above
Answer: D
40.    Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail ?
(A) www_mail.com                  (B) www@mail.com
(C) WWW@mail.com              (D) www.mail.com
Answer: B


Tuesday, 19 April 2016

21.       In the sequence of numbers 8, 24, 12, X, 18, 54 the missing number X is :
(A) 26                 (B) 24
(C) 36                 (D) 32
Answer: C
22.       If A stands for 5, B for 6, C for 7, D for 8 and so on, then the following numbers stand for 17, 19, 20, 9 and 8 :
(A) PLANE        (B) MOPED
(C) MOTOR       (D) TONGA
Answer: B
23.       The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship what is the right choice for the second set ?
AST : BRU : : NQV : ?
(A) ORW            (B) MPU
(C) MRW           (D) OPW
Answer: D
24.       In a certain code, PAN is written as 31 and PAR as 35. In this code PAT is written as:
(A) 30     (B) 37
(C) 38     (D) 39
Answer: B
25.       The sides of a triangle are in the ratio of 1/2:1/3:1/4. If its perimeter is 52 cm, the length of the smallest side is :
(A) 9 cm             (B) 10 cm
(C) 11 cm          (D) 12 cm
Answer: D
Explanation:
Sides of a triangle are in the ratio of a:b:c = 1/2:1/3:1/4
= 12/2 : 12/3 : 12/4 = 6:4:3
Let the lengths of three sides of the triangle be 6x, 4x, 3x
Perimeter of the triangle = a+b+c 52 cm = 6x + 4x + 3x
x = 52/13 = 4 cm
length of the smallest side = 3x = 3 x 4 = 12 cm

26.       Which one of the following statements is completely non-sensical ?
(A) He was a bachelor, but he married recently.
(B) He is a bachelor, but he married recently.
(C) When he married, he was not a bachelor.
(D) When he was a bachelor, he was not married.
Answer: B
27.       Which of the following statements are mutually contradictory ?
(i) All flowers are not fragrant.
(ii) Most flowers are not fragrant.
(iii) None of the flowers is fragrant.
(iv) Most flowers are fragrant.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i) and (ii)                (B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)              (D) (iii) and (iv)
Answer: D
28.       Which of the following statements say the same thing ?
(i) “I am a teacher” (said by Arvind)
(ii) “I am a teacher” (said by Binod)
(iii) “My son is a teacher” (said by Binod’s father)
(iv) “My brother is a teacher” (said by Binod’s sister)
(v) “My brother is a teacher” (said by Binod’s only sister)
(vi) “My sole enemy is a teacher” (said by Binod’s only enemy)
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i) and (ii)                (B) (ii), (iii), (iv) and (v)
(C) (ii) and (vi)              (D) (v) and (vi)
Answer: B
29.       Which of the following are correct ways of arguing ?
(i) There can be no second husband without a second wife.
(ii) Anil is a friend of Bob, Bob is a friend of Raj, hence Anil is a friend of Raj.
(iii) A is equal to B, B is equal to C, hence A is equal to C.
(iv) If everyone is a liar, then we cannot prove it.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (iii) and (iv)                         (B) (i), (iii) and (iv)
(C) (ii), (iii) and (iv)       (D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: A
30.    Which of the following statement/s are ALWAYS FALSE ?
(i) The sun will not rise in the East some day.
(ii) A wooden table is not a table.
(iii) Delhi city will be drowned under water.
(iv) Cars run on water as fuel.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i), (iii) and (iv)        (B) Only (iii)
(C) (i), (ii) and (iii)         (D) (ii) alone
Answer: D