Tuesday, 19 April 2016

UGC NET Paper I Solved Questions December 2006 - Part 3

21.       In the sequence of numbers 8, 24, 12, X, 18, 54 the missing number X is :
(A) 26                 (B) 24
(C) 36                 (D) 32
Answer: C
22.       If A stands for 5, B for 6, C for 7, D for 8 and so on, then the following numbers stand for 17, 19, 20, 9 and 8 :
(A) PLANE        (B) MOPED
(C) MOTOR       (D) TONGA
Answer: B
23.       The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship what is the right choice for the second set ?
AST : BRU : : NQV : ?
(A) ORW            (B) MPU
(C) MRW           (D) OPW
Answer: D
24.       In a certain code, PAN is written as 31 and PAR as 35. In this code PAT is written as:
(A) 30     (B) 37
(C) 38     (D) 39
Answer: B
25.       The sides of a triangle are in the ratio of 1/2:1/3:1/4. If its perimeter is 52 cm, the length of the smallest side is :
(A) 9 cm             (B) 10 cm
(C) 11 cm          (D) 12 cm
Answer: D
Explanation:
Sides of a triangle are in the ratio of a:b:c = 1/2:1/3:1/4
= 12/2 : 12/3 : 12/4 = 6:4:3
Let the lengths of three sides of the triangle be 6x, 4x, 3x
Perimeter of the triangle = a+b+c 52 cm = 6x + 4x + 3x
x = 52/13 = 4 cm
length of the smallest side = 3x = 3 x 4 = 12 cm

26.       Which one of the following statements is completely non-sensical ?
(A) He was a bachelor, but he married recently.
(B) He is a bachelor, but he married recently.
(C) When he married, he was not a bachelor.
(D) When he was a bachelor, he was not married.
Answer: B
27.       Which of the following statements are mutually contradictory ?
(i) All flowers are not fragrant.
(ii) Most flowers are not fragrant.
(iii) None of the flowers is fragrant.
(iv) Most flowers are fragrant.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i) and (ii)                (B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)              (D) (iii) and (iv)
Answer: D
28.       Which of the following statements say the same thing ?
(i) “I am a teacher” (said by Arvind)
(ii) “I am a teacher” (said by Binod)
(iii) “My son is a teacher” (said by Binod’s father)
(iv) “My brother is a teacher” (said by Binod’s sister)
(v) “My brother is a teacher” (said by Binod’s only sister)
(vi) “My sole enemy is a teacher” (said by Binod’s only enemy)
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i) and (ii)                (B) (ii), (iii), (iv) and (v)
(C) (ii) and (vi)              (D) (v) and (vi)
Answer: B
29.       Which of the following are correct ways of arguing ?
(i) There can be no second husband without a second wife.
(ii) Anil is a friend of Bob, Bob is a friend of Raj, hence Anil is a friend of Raj.
(iii) A is equal to B, B is equal to C, hence A is equal to C.
(iv) If everyone is a liar, then we cannot prove it.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (iii) and (iv)                         (B) (i), (iii) and (iv)
(C) (ii), (iii) and (iv)       (D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: A
30.    Which of the following statement/s are ALWAYS FALSE ?
(i) The sun will not rise in the East some day.
(ii) A wooden table is not a table.
(iii) Delhi city will be drowned under water.
(iv) Cars run on water as fuel.
Choose the correct answer from the code given below :
Code :
(A) (i), (iii) and (iv)        (B) Only (iii)
(C) (i), (ii) and (iii)         (D) (ii) alone
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App