Monday, 15 February 2016

CBSE UGC NET Paper I Solved Questions December 2015 - Part 6

51.       Assertion (A): People population control measures do not necessarily help in checking environmental degradation.
Reason (R): The relationship between population growth and environmental degradation is rather complex.
Choose the correct answer from the following
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: A
52.       Which of the following phenomena is not a natural hazard?
(A) Wildfire        (B) Lightning
(C) Landslide   (D) Chemical contamination
Answer: D
53.       As part of National Climate Change Policy, Indian government is planning to raise the installed capacity of renewable energy by the year 2030 to
(A) 175 GW       (B) 200 GW
(C) 250 GW       (D) 350 GW
Answer: D
54.       At present, in terms of per capita energy consumption (kWh/year), identify the correct sequence.
(A) Brazil > Russia > China > India
(B) Russia > China > India > Brazil
(C) Russia > China > Brazil > India
(D) China > Russia > Brazil > India
Answer: C
55.       Which of the following are the objectives of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA)?
(a) To improve the overall quality of state institutions.
(b) To ensure adequate availability of quality faculty.
(c) To create new institutions through upgradation of existing autonomous colleges.
(d) To downgrade universities with poor infrastructure into autonomous colleges.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d) (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (c) and (d)                    (D) (a), (b) and (d)
Answer: B

56.       The grounds on which discrimination in admission to educational institutions is constitutionally prohibited are
(a) Religion
(b) Sex
(c) Place of birth
(d) Nationality
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (b), (c) and (d)        (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)        (D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: B
57.       Which of the following statements are correct about Lok Sabha ?
(a) The Constitution puts a limit on the size of the Lok Sabha.
(b) The size and shape of the Parliamentary Constituencies is determined by the Election Commission.
(c) First - past - the Post electoral system is followed.
(d) The Speaker of Lok Sabha does not have a casting vote in case of an equality of votes.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (c)               (B) (a), b) and (c)
(C) (a), (c) and (d)        (D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: A
58.       Public Order as an item in the Constitution figures in
(A) the Union List                    (B) the State List
(C) the Concurrent List           (D) the Residuary Powers
Answer: B
59.       The term of office of the Advocate General of a State is:
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years or 65 years of age whichever is earlier
(D) not fixed
Answer: D
60.    Which among the following States has the highest number of seats in the Lok Sabha?
(A) Maharashtra           (B) Rajasthan
(C) Tamil Nadu                        (D) West Bengal
Answer: A


1 comment:

UGC NET Computer Science

Computer GK App