Thursday, 18 February 2016

GATE Computer Science and IT Solved Paper 2015 Session 1 - Part 1

General Aptitude
Q. No. 1 – 5 Carry One Mark Each
1.       Didn’t you buy ................. when you went shopping?
(A) any paper               (B) much paper
(C) no paper                 (D) a few paper
Answer: A
2.       Which of the following options is the closest in meaning to the sentence below?
She enjoyed herself immensely at the party.
(A) She had a terrible time at the party.
(B) She had a horrible time at the party.
(C) She had a terrific time at the party
(D) She had a terrifying time at the party
Answer: C
3.       Which of the following combinations is incorrect?
(A) Acquiescence – Submission
(B) Wheedle – Roundabout
(C) Flippancy – Lightness
(D) Profligate – Extravagant
Answer: B
4.       Based on the given statements, select the most appropriate option to solve the given question.
If two floors in a certain building are 9 feet apart, how many steps are there in a set of stairs that extends from the first floor to the second floor of the building?
Statements:
(I) Each step is ¾ foot high.
(II) Each step is 1 foot wide.
(A) Statement I alone is sufficient, but statement II alone is not sufficient.
(B) Statement II alone is sufficient, but statement I alone is not sufficient.
(C) Both statements together are sufficient, but neither statement alone is sufficient.
(D) Statement I and II together are not sufficient.
Answer: A
5.       Given set A = {2, 3, 4, 5} and Set B = {11, 12, 13, 14, 15}, two numbers are randomly selected, one from each set. What is probability that the sum of the two numbers equals 16?
(A) 0.20              (B) 0.25
(C) 0.30                         (D) 0.33
Answer: A
Explanation:
There are 20 possible pairs from set A and set B.(5x4=20)
Out of which four pairs have sum 16.
(2, 14), (3, 13), (4, 12), (5, 11)
Probability = Favorable Outcomes/Total Outcomes
Probability = 4/20 = 0.20

Q. No. 6 – 10 Carry Two Marks Each
6.       Select the alternative meaning of the underlined part of the sentence.
The chain snatchers took to their heels when the police party arrived.
(A) took shelter in a thick jungle
(B) open indiscriminate fire
(C) took to flight
(D) unconditionally surrendered
Answer: C
7.       The given statement is followed by some courses of action. Assuming the statement to be true, decide the correct option.
Statement:
There has been a significant drop in the water level in the lakes supplying water to the city.
Course of action:
(I) The water supply authority should impose a partial cut in supply to tackle the situation.
(II) The government should appeal to all the residents through mass media for minimal use of water.
(III) The government should ban the water supply in lower areas.
(A) Statements I and II follow.
(B) Statements I and III follow
(C) Statements II and III follow.
(D) All statements follow.
Answer: A
8.       The pie chart below has the breakup of the number of students from different departments in an engineering college for the year 2012. The proportion of male to female students in each department is 5:4. There are 40 males in Electrical Engineering. What is the difference between numbers of female students in the Civil department and the female students in the Mechanical department?
Answer: 32
Explanation:
No. of male students in Electrical Engineering = 40
Proportion of male to female students in each department is 5:4
Total no. of female students in Electrical Engineering Dept = 40 x (4/5) = 32
Total no. of students in Electrical Engineering Dept = (40 + 32) = 72 (which is 20%)
Total no. of students in the college = 72 x (100/20) = 360
Total no. of students in Civil department = 360 x (30/100) = 108
Total no. of female students in Civil Dept = 108 x (4/(5+4)) = 108 x (4/9) = 48
Total no. of students in Mechanical Dept = 360 x (10/100) = 36
Total no. of female students in Mechanical Dept = 36 x (4/9) = 16
The difference is 48 – 16 = 32.
9.       The probabilities that a student passes in Mathematics, Physics and Chemistry are m, p and c respectively. Of these subjects, the student has 75% chance of passing in at least one, a 50% chance of passing in at least two and a 40% chance of passing in exactly two. Following relations are drawn in m, p, c:
(I) p + m + c = 27/20
(II) p + m + c = 13/20
(III) (p)×(m)×(c) = 1/10
(A) Only relation I is true
(B) Only relation II is true
(C) Relations II and III are true.
(D) Relations I and III are true.
Answer: D
Explanation:
1 - (1 - m) (1 - p) (1 - c) = 0.75                                     ..............(1)
(1 - m)pc +  (1 - p)mc + (1 - c)mp + mpc = 0.5          ..............(2)
(1 - m)pc +  (1 - p)mc + (1 - c)mp  = 0.4        ..............(3)

From equations (2) and (3), we get, mpc = 0.1 = 1/10

After simplifying equation (1), we get.
p + c + m - (pc + mc + mp) + mpc = 0.75       
p + c + m - (pc + mc + mp) = 0.75 – mpc = 0.65
p + c + m - (pc + mc + mp) = 0.65                              ..............(4)

After simplifying equation (3), we get
pc + mc + mp - 3mpc = 0.4
pc + mc + mp = 0.4 + 3mpc = 0.4 + 3 x 0.1 = 0.7

After putting above value in equation (4), we get
 p + c + m - 0.7 = 0.65
 p + c + m = 1.35 = 27/20
10.    The number of students in a class who have answered correctly, wrongly, or not attempted each question in an exam, are listed in the table below. The marks for each question are also listed. There is no negative or partial marking.
Q No.
Marks
Answered Correctly
Answered Wrongly
Not Attempted
1
2
21
17
6
2
3
15
27
2
3
1
11
29
4
4
2
23
18
3
5
5
31
12
1
What is the average of the marks obtained by the class in the examination?
(A) 2.290           (B) 2.970
(C) 6.795           (D) 8.795
Answer: C
Explanation:
There are total 44 students. This can be obtained by adding last 3 columns of any row. Total marks = 2x21 + 3x15 + 1x11 + 2x23  + 5x31
            = 299
Average marks =  299/44 = 6.795


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App