Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 12 February 2016

CBSE UGC NET Paper I Solved Questions December 2015 - Part 5

43.       NMEICT stands for:
(A) National Mission on Education through ICT
(B) National Mission on E-governance through ICT
(C) National Mission on E-commerce through ICT
(D) National Mission on E-learning through ICT
Answer: A
44.       Which of the following is an instant messaging application ?
(a) WhatsApp
(b) Google Talk
(c) Viber
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (b) only      (B) (b) and (c) only
(C) (a) only                    (D) (a), (b) and (c)
Answer: D
45.       In a Computer a byte generally consists of:
(A) 4 bits            (B) 8 bits
(C) 16 bits         (D) 10 bits
Answer: B

46.       Which of the following is not an input device?
(A) Microphone            (B) Keyboard
(C) Joystick                   (D) Monitor
Answer: D
47.       Which of the following is an open source software?
(A) MS Word                 (B) Windows
(C) Mozilla Firefox       (D) Acrobat Reader
Answer: C
48.       Which of the following enables us to send the same letter to different persons in MS Word?
(A) Mail join      (B) Mail copy
(C) Mail insert   (D) Mail merge
Answer: D
49.       Inside rural homes, the source/sources of Nitrogen Oxide Pollution may be:
(a) Unvented gas stoves
(b) Wood stoves
(c) Kerosene heaters
Choose the correct code:
(A) (a) and (b) only      (B) (b) and (c) only
(C) (b) only                    (D) (a), (b) and (c)
Answer: D
50.       Which of the following pollutants can cause cancer in humans ?
(A) Pesticides   (B) Mercury
(C) Lead            (D) Ozone
Answer: B


No comments:

Post a Comment