Tuesday, 17 November 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2006 - Part 4

31.       Using websites to pour out one's grievances is called:
(A) cyberventing          (B) cyber ranting
(C) web hate                 (D) web plea
Answer: A
32.       In web search, finding a large number of documents with very little relevant information is termed:
(A) poor recall                           (B) web crawl
(C) poor precision rate            (D) poor web response
Answer: A
33.       The concept of connect intelligence is derived from:
(A) virtual reality                       (B) fuzzy logic
(C) bluetooth technology       (D) value added networks
Answer: D
34.       Use of an ordinary telephone as an Internet appliance is called:
(A) voice net     (B) voice telephone
(C) voice line    (D) voice portal
Answer: C
35.       Video transmission over the Internet that looks like delayed live casting is called:
(A) virtual video            (B) direct broadcast
(C) video shift               (D) real-time video
Answer: D

36.       Which is the smallest North-east State in India?
(A) Tripura         (B) Meghalaya
(C) Mizoram      (D) Manipur
Answer: A
37.       Tamilnadu coastal belt has drinking water shortage due to:
(A) high evaporation
(B) sea water flooding due to tsunami
(C) over exploitation of ground water by tube wells
(D) seepage of sea water
Answer: D
38.       While all rivers of Peninsular India flow into the Bay of Bengal, Narmada and Tapti flow into the Arabian Sea because these two rivers:
(A) Follow the slope of these rift valleys
(B) The general slope of the Indian peninsula is from east to west
(C) The Indian peninsula north of the Satpura ranges, is tilted towards the west
(D) The Indian peninsula south of the satpura ranges is tilted towards east
Answer: A
39.       Soils in the Mahanadi delta are less fertile than those in the Godavari delta because of:
(A) erosion of top soils by annual floods
(B) inundation of land by sea water
(C) traditional agriculture practices
(D) the derivation of alluvial soil from red-soil hinterland
Answer: A
40.    Which of the following institutions in the field of education is set up by the MHRD Government of India?
(A) Indian council of world Affair, New Delhi
(B) Mythic Society, Bangalore
(C) National Bal Bhawn, New Delhi
(D) India International Centre, New Delhi
Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App