Sunday, 15 November 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2006 - Part 2

Read the following passage and answer the questions 11 to 15:
The superintendence, direction and control of preparation of electoral rolls for, and the conduct of, elections to Parliament and State Legislatures and elections to the offices of the President and the Vice - President of India are vested in the Election Commission of India. It is an independent constitutional authority.
Independence of the Election Commission and its insulation from executive interference is ensured by a specific provision under Article 324 (5) of the constitution that the chief Election Commissioner shall not be removed from his office except in like manner and on like grounds as a Judge of the Supreme Court and conditions of his service shall not be varied to his disadvantage after his appointment.
In C.W.P. No. 4912 of 1998 (Kushra Bharat Vs. Union of India and others), the Delhi High Court directed that information relating to Government dues owed by the candidates to the departments dealing with Government accommodation, electricity, water, telephone and transport etc. and any other dues should be furnished by the candidates and this information should be published by the election authorities under the commission.

11.       The text of the passage reflects or raises certain questions:
(A) The authority of the commission cannot be challenged.
(B) This would help in stopping the criminalization of Indian politics.
(C) This would reduce substantially the number of contesting candidates.
(D) This would ensure fair and free elections.
Answer: D 
12.       According to the passage, the Election Commission is an independent constitutional authority. This is under Article No. :
(A) 324               (B) 356
(C) 246              (D) 161
Answer: A
13.       Independence of the Commission means:
(A) have a constitutional status.       (B) have legislative powers.
(C) have judicial powers.                   (D) have political powers.
Answer: A
14.       Fair and free election means:
(A) transparency                      (B) to maintain law and order
(C) regional considerations   (D) role for pressure groups
Answer: B
15.       The Chief Election Commissioner can be removed from his office under Article :
(A) 125               (B) 352
(C) 226              (D) 324
Answer: D

16.       The function of mass communication of supplying information regarding the processes, issues, events and societal developments is known as:
(A) content supply       (B) surveillance
(C) gratification                        (D) correlation
Answer: A
17.       The science of the study of feedback systems in humans, animals and machines is known as:
(A) cybernetics             (B) reverse communication
(C) selectivity study     (D) response analysis
Answer: A
18.       Networked media exist in inter-connected:
(A) social environments         (B) economic environments
(C) political environments      (D) technological environments
Answer: D
19.       The combination of computing, telecommunications and media in a digital atmosphere is referred to as:
(A) online communication     (B) integrated media
(C) digital combine                  (D) convergence
Answer: D
20.    A dialogue between a human-being and a computer programme that occurs simultaneously in various forms is described as:
(A) man-machine speak         (B) binary chat
(C) digital talk                           (D) interactivity
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App