Friday, 25 September 2015

CBSE UGC NET General Paper I Solved June 2015 - Part 5

41.       In communication, the language is:
(A) The non-verbal code        (B) The verbal code
(C) Intrapersonal                     (D) The symbolic code
Answer: B
42.       When the purpose of a definition is to explain the use or to eliminate ambiguity the definition is called:
(A) Persuasive             (B) Stipulative
(C) Theoretical             (D) Lexical
Answer: D
43.       A deductive argument is invalid if:
(A) Its premises and conclusions are all true
(B) Its premises and conclusions are all false
(C) Its premises are true but its conclusion is false
(D) Its premises are false but its conclusion is true
Answer: C
44.       Which of the following are the characteristic features of communication?
(a) Communication involves exchange of ideas, facts and opinions.
(b) Communication involves both information and understanding.
(c) Communication is a continuous process.
(d) Communication is a circular process.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)              (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)                    (D) (b), (c) and (d)
Answer: A
45.       Which of the codes given below contains only the correct statements? Select the code:
Statements:
(a) Venn diagram represents the arguments graphically.
(b) Venn diagram can enhance our understanding.
(c) Venn diagram may be called valid or invalid.
(d) Venn diagram is clear method of notation.
Codes:
(A) (a), (c) and (d)                    (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)                    (D) (b), (c) and (d)
Answer: C

46.       The next term in the series is:
2, 5, 9, 19, 37, ?
(A) 80     (B) 73
(C) 75     (D) 78
Answer: C
47.       Inductive reasoning is grounded on:
(A) Harmony of nature                        (B) Integrity of nature
(C) Unity of nature                  (D) Uniformity of nature
Answer: D
48.       If we want to seek new knowledge of facts about the world, we must rely on reason of the type:
(A) Physiological         (B) Inductive
(C) Deductive               (D) Demonstrative
Answer: B
49.       Effectiveness of communication can be traced from which of the following?
(a) Attitude surveys
(b) Performance records
(c) Students attendance
(d) Selection of communication channel
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)        (B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)        (D) (b), (c) and (d)
Answer: C
50.    One day Prakash left home and walked 10 km towards south, turned right and walked 5 km, turned right and walked 10 km and turned left and walked 10 km. How many km will he have to walk to reach his home straight?
(A) 30     (B) 10
(C) 20     (D) 15
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App