Thursday, 17 September 2015

CBSE UGC NET General Paper I Solved June 2015 - Part 1

1.       Which of the following represents one billion characters?
(A) Terabyte      (B) Kilobyte
(C) Megabyte    (D) Gigabyte
Answer: D
Explanation:
One million=1,000,000
one billion=1,000,000,000=10003
1 byte may hold 1 character
1000 bytes=1 kilobyte
10002 bytes=1 megabyte
10003 bytes=1 gigabyte
2.       The factors which are most important in determining the impact of anthropogenic activities on environment are:
(A) Population, forest cover and land available per person
(B) Population, affluence per person, land available per person
(C) Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources
(D) Atmospheric conditions, population and forest cover
Answer: C
3.       Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 25?
(A) 11011          (B) 10101
(C) 01101          (D) 11001
Answer: D
4.       The University Grants Commission was established with which of the following aims?
(a) Promotion of research and development in higher education
(b) Identifying and sustaining institutions of potential learning
(c) Capacity building of teachers
(d) Providing, autonomy to each and every higher educational institution in India
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)        (B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)        (D) (b), (c) and (d)
Answer: C
5.       The session of the parliament is summoned by:
(A) The Speaker of the Lok Sabha and the Chairman of the Rajya Sabha
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Answer: B
6.       India's contribution to total global carbon dioxide emissions is about:
(A) ~15%           (B) ~3%
(C) ~6%             (D) ~10%
Answer: C
7.       In which of the countries per capita use of water is maximum?
(A) India                                    (B) USA
(C) European Union   (D) China
Answer: C
8.       Encoding or scrambling data for transmission across a network is known as:
(A) Decryption              (B) Protection
(C) Detection                (D) Encryption
Answer: D
9.       Civil Service Day is celebrated in India on:
(A) 7th July       (B) 21st April
(C) 24th April    (D) 21st June
Answer: B
10.    The South Asia University is situated in the city of:
(A) Kathmandu                        (B) Colombo
(C) Dhaka                     (D) New Delhi
Answer: D


1 comment:

  1. Thank you so much! These solved papers are really helpful!!

    ReplyDelete

UGC NET Computer Science

Computer GK App