Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 17 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2009 - Part 5

41.       Environmental impact assessment is an objective analysis of the probable changes in:
(A) physical characteristics of the environment
(B) biophysical characteristics of the environment
(C) socio-economic characteristics of the environment
(D) all the above
Answer: D
42.       Bog is a wetland that receives water from:
(A) nearby water bodies         (B) melting
(C) rain fall only                       (D) sea only
Answer: C
43.       Which of the following region is in the very high risk zone of earthquakes?
(A) Central Indian Highland  (B) Coastal region
(C) Himalayan region             (D) Indian desert
Answer: C
44.       Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
                      List-I                                                       List-II
                  (Institutes)                                                 (Cities)
(a) Central Arid Zone Institute                             (i) Kolkata
(b) Space Application Centre                              (ii) New Delhi
(c) Indian Institute of Public Administration         (iii) Ahmedabad
(d) Headquarters of Indian Science Congress    (iv) Jodhpur
Codes:
               (a)     (b)    (c)    (d)       
(A) (iv)    (iii)    (ii)     (i)       
(B) (iv)    (ii)     (i)     (iii)       
(C) (iii)    (i)     (ii)     (iv)       
(D) (i)     (ii)     (iv)    (iii)       
Answer: A
45.       Indian coastal areas experienced Tsunami disaster in the year:
(A) 2005                        (B) 2004   
(C) 2006                        (D) 2007
Answer: B

46.       The Kothari Commission's report was entitled on:
(A) Education and National Development
(B) Learning to be adventure
(C) Diversification of Education
(D) Education and socialization in democracy
Answer: A
47.       Which of the following is not a Dualmode University?
(A) Delhi University                
(B) Bangalore University
(C) Madras University            
(D) Indira Gandhi National Open University
Answer: D
48.       Which part of the Constitution of India is known as "Code of Administrators" ?
(A) Part I            (B) Part II   
(C) Part III          (D) Part IV
Answer: D
49.       Which article of the constitution provides safeguards to Naga Customary and their social practices against any act of Parliament?
(A) Article 371 A           (B) Article 371 B      
(C) Article 371 C          (D) Article 263
Answer: A
50.    Which one of the following is not the tool of good governance?
(A) Right to information          (B) Citizens' Charter
(C) Social Auditing                  (D) Judicial Activism
Answer: D


No comments:

Post a Comment