Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Monday, 17 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2009 - Part 1

1.       Good evaluation of written material should not be based on:
(A) Linguistic expression
(B) Logical presentation
(C) Ability to reproduce whatever is read
(D) Comprehension of subject
Answer: D
2.       Why do teachers use teaching aid?
(A) To make teaching fun-filled
(B) To teach within understanding level of students
(C) For students’ attention
(D) To make students attentive
Answer: B
3.       Attitudes, concepts, skills and knowledge are products of:
(A) Learning     (B) Research  
(C) Heredity      (D) Explanation
Answer: A
4.       Which among the following gives more freedom to the learner to interact?
(A) Use of film
(B) Small group discussion
(C) Lectures by experts
(D) Viewing country-wide classroom programme on TV
Answer: B
5.       Which of the following is not a product of learning?
(A) Attitudes                  (B) Concepts
(C) Knowledge             (D) Maturation
Answer: D

6.       How can the objectivity of the research be enhanced?
(A) Through its impartiality     (B) Through its reliability
(C) Through its validity           (D) All of these
Answer: D
7.       Action-research is:
(A) An applied research
(B) A research carried out to solve immediate problems
(C) A longitudinal research
(D) All the above
Answer: B
8.       The basis on which assumptions are formulated:
(A) Cultural background of the country
(B) Universities
(C) Specific characteristics of the castes
(D) All of these
Answer: A
9.       Which of the following is classified in the category of the developmental research?
(A) Philosophical research    (B) Action research
(C) Descriptive research        (D) All the above
Answer: D
10.    We use Factorial Analysis:
(A) To know the relationship between two variables
(B) To test the Hypothesis
(C) To know the difference between two variables
(D) To know the difference among the many variables
Answer: C


No comments:

Post a Comment