Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 18 April 2015

UGC NET Computer Science Solved Paper II December 2014 - Part 3

21.       Convert the following infix expression into its equivalent post fix expression
(A + B^ D) / (E – F) + G
(A) ABD^ + EF – / G+             (B) ABD + ^EF – / G+
(C) ABD + ^EF / – G+ (D) ABD^ + EF / – G+
Answer: A
22.       You have to sort a list L, consisting of a sorted list followed by a few ‘random’ elements. Which of the following sorting method would be most suitable for such a task ?
(A) Bubble sort             (B) Selection sort
(C) Quick sort               (D) Insertion sort
Answer: D
23.       The directory can be viewed as .................... that translates filenames into their directory entries.
(A) Symbol table          (B) Partition
(C) Swap space           (D) Cache
Answer: A
24.       Consider an array A[20, 10], assume 4 words per memory cell and the base address of array A is 100. What is the address of A[11, 5] ? Assume row major storage.
(A) 560   (B) 565
(C) 570 (D) 575
Answer: A
25.       A full binary tree with n leaves contains
(A) n nodes                   (B) log2 n nodes
(C) 2n –1 nodes           (D) 2n nodes
Answer: C
26.       The period of a signal is 10 ms. What is its frequency in Hertz ?
(A) 10                 (B) 100
(C) 1000            (D) 10000
Answer: B
27.       In a classful addressing, first four bits in Class A IP address is
(A) 1010            (B) 1100
(C) 1011            (D) 1110
Answer: A,B,C,D
28.       Which of the following algorithms is not a broadcast routing algorithm ?
(A) Flooding                             (B) Multidestination routing
(C) Reverse path forwarding             (D) All of the above
Answer: D
29.       An analog signal has a bit rate of 6000 bps and a baud rate of 2000 baud. How many data elements are carried by each signal element ?
(A) 0.336 bits/baud                  (B) 3 bits/baud
(C) 120,00,000 bits/baud        (D) None of the above
Answer: B
30.    How many distinct stages are there in DES algorithm, which is parameterized by a 56-bit key ?
(A) 16     (B) 17
(C) 18     (D) 19
Answer: D


No comments:

Post a Comment